Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

 

 

pH++

A vér normális pH-értéke 7,35 és 7,45 között mozog. Ebből a keskeny tartományból nagyon könnyen elmozdulhat savas - alacsonyabb - vagy lúgos - magasabb - tartományba. Leggyakrabban az elsavasodás veszélyeiről szokás beszélni. Nem véletlenül...

Napjaink átlagemberének életformája óhatatlanul savas irányba tolja a szervezet kémhatását, elsősorban az egészségtelen táplálkozásnak, az élvezeti cikkek nyakló nélküli fogyasztásának, a mozgásszegény életmódnak és a kevés friss levegőnek "köszönhetően".

Kísérlet otthonra

Érdemes lakmuszpapírral megvizsgálni a nyálunkat. Színéből következtethetünk egészségi állapotunkra, mert megmutatja, mennyi sav halmozódott fel szervezetünkben, és milyen erősek a lúgtartalékaink. Az abszolút ideális állapotot a kék szín jelöli. Minél több zöld árnyalat jelenik meg a papíron, annál jobban elsavasodott a szervezetünk, és annál inkább előfordulhatnak az öregedésre, "elhasználódásra" jellemző degeneratív folyamatok. A sárga szín a súlyos, gyakran halálos betegségben szenvedőkre jellemző.

Természetesen a vizelettel is elvégezhetjük ezt a kísérletet, bár ennek pH-ja erősen függ az elfogyasztott ételektől-italoktól. De nem kell feltétlenül lakmuszpapír ahhoz, hogy ránézésre is felismerjük a savasodást! Vegyük alaposan szemügyre bőrünket! Ha azt látjuk, hogy cellulitiszre hajlamos, durvák a pórusaink, mitesszereink és hasonló bőrproblémáink vannak, vagy arcbőrünk árnyalata az "enyhén rózsástól" jóval eltér, szinte biztosak lehetünk abban, hogy szervezetünk egyensúlya eltolódott a savas állapot felé.

Savtalanító légzés

Hasunk előtt keresztbe tett karjainkat lassan széttárjuk, és a fejünk fölé emeljük, közben tüdőnket lassan, nyugodtan, az orrunkon keresztül megtöltjük a levegővel.

Ezután lassan leengedjük a karunkat, és közben kifújjuk a beszívott levegőt, lehetőleg az utolsó szuszig, hosszan elnyújtva, hogy időt adjunk a tüdőnek a vérből a legnagyobb mennyiségű szén-dioxid felvételére.

Ha elfogyott a szusz, ne vegyünk újabb levegőt, helyette húzzuk hátra a vállainkat, mintegy kitágítva ezzel a tüdőtérfogatot!

Így vákuumot, légritkulást hozunk létre. Ezzel szabad utat adunk a vérből a nagyobb nyomású szén-dioxid és biogén gázmolekulák számára az alveolusokba.

Az összegyűlt gázmennyiséget a vállak előrehúzásával kipréseljük az orrunkon át. Ahányszor tudjuk, ismételjük, és végezzük rendszeresen, hogy minél többször tudjuk ismételni!

A zöld papír titka

Miről árulkodik a "zöld papír"? A nyál pH-ja arról árulkodik, milyen aktívan működnek szervezetünkben az emésztőenzimek, különös tekintettel a májenzimekre és a gyomorban működő enzimekre. A vizelet pH-jának vizsgálatából azt is megtudhatjuk, hogy mennyire képes a szervezetünk hasznosítani az ásványi anyagokat.

- Hasznos infó! Ha a savszint túl magas, testünk már nem képes a savfelesleg tökéletes kiválasztására. Ezért kénytelen elraktározni a szövetekben - ezt hívják autotoxikációnak vagy önmérgezésnek -, vagy semlegesíti, pufferolja őket. Az utóbbit viszont csak úgy tudja végrehajtani, ha az ehhez szükséges ásványi anyagokat a különféle szervekből, csontokból kiválasztja. Azokat, akiknél mind a vizelet, mind a nyál pH-jának mérésénél savas tartomány regisztrálható, "kétszeresen savasnak" nevezzük. Ha a vér-pH is savassá válik (és ehhez nem kell túl nagy eltérés!), akkor "savmerevségről" beszélünk, vagyis a szervezet annyira túlsavasodik, hogy már nem képes tökéletesen kiválasztani és pufferelni a savakat.

Lúgosítás - Savasodás / Savasodás alapvető okai a szervezetben

 • Legnyilvánvalóbb ok a kiegyensúlyozatlan táplálkozás (- alapismeretek-bioenergetika). Azaz, jóval több savasító hatású (pl. hús), mint lúgosító hatású táplálékot veszünk magunkhoz (pl. zöldségek).
 • A vitamin és az ásványi anyaghiány
 • A táplálékok nagy része savasító hatású adalékanyagokat, tartósítókat tartalmaznak, melyek nagymértékben emelik a szabad gyökök számát, ugyanakkor elégtelen az ezeket megkötő antioxidáns tartalmú táplálék fogyasztása (pl. gyümölcsök, zöldségek fogyasztása).
 • A nehézfém telítettség, nehézfém mérgezés (→pl. amalgámos fogtömés- /higany/, dohányzás-/kadmium/).
 • Savasító (savanyító) hatású folyadékok túlzott fogyasztása (pl. sör, coca-cola és fajtái, édesített és adalékanyagos üdítők, szénsavas üdítők, kávé).
 • A kevés (víz) folyadékbevitel (vízterápia →folyadék szükséglet) mert a szervezet nem tudja kellő mértékben „átmosni”, tisztítani önmagát, egyben lassul a vérkeringés is).
 • A kevés mozgás és a kevés friss oxigén felvétel (zavart szenved az energia felhasználása, leadása és a környezeti energia felvétele).
 • A káros földsugárzások hosszantartó hatása a szervezetre (→radiesztézia)
 • A stresszes életmód, mert a folyamat alatt fokozódik a salakanyagok felhalmozása.
 • A dohányzás, mely a szervezetben állandóan fenntartja és telíti a méreganyag és nehézfém szintet.

Lúgosítás - Savasodás / Savasodás tünetei a szervezetben

 • A Candida albicans és egyéb mikrobás betegségek (a paraziták a savas közegben életképesek, a lúgos közegben elpusztulnak) kialakulása.
 • Vírusos, bakteriális fertőzések (immunrendszer legyöngülése miatt, energetikai hiány miatt) gyakori jelentkezése.
 • A túlsúly és az elhízás (a szervezet a zsírtermelésre és raktározásra összpontosít, mert mintegy zsírágyba burkolja, leköti védekezésként a savakat. Tehát a fokozott zsírlerakódás a testben tulajdonképpen egy immunválasz, a savasodás ebben az esetben egy védekezési reakció).
 • A soványság (a tápanyagok elégtelen felszívódása és beépülésre szánt energiahiány miatt, az éhezés pedig kóros mértékű acidózist, elsavasodást okoz a szervezetben ) és az étvágytalanság.
 • Szív és érrendszeri betegségek kialakulása (az érfalra letelepedett koleszterin, zsírok /amit eredetileg védekezésként termelt a szervezet / miatt, csökken az erek rugalmassága).
 • Az agyvérzés kialakulása.
 • Emésztőrendszeri betegségek, zavarok (felszívódási zavarok, gyomor telítettségi panaszok, fokozott gyomorsav termelődés és refluxbetegség, rossz lehelet, bélrendszeri zavarok fennállása (vastagbélrendszer→ bélflóra, probiotikumok).
 • Az izületi és izomfájdalmak és betegségek (kötőszövetbe, porcokba lerakódnak a salakanyagok) jelentkezése, gyakori izomgörcsök kialakulása.
 • Gyakran fellépő gyulladásos folyamatok kialakulása a szervezetben (vagy egy adott szervben).
 • A folyamatos fáradtságérzet és kimerültség (csökken a szervezetben a fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása, energetikai hiány lép fel, az idegsejtek érzékenyek a vér pH viszonyainak változására, illetve eltolódására).
 • Alvászavarok, alvási nehézségek kialakulása.
 • Az immunrendszer gyengülése, az ellenálló képesség csökkenése (csökken a tápanyagok felszívódása és a hormontermelésre, enzim termelésére is kevesebb energia jut. A szervezet „minden” energiával a savürítésre, és eltávolításra, illetve a lúgosítás reakcióira összpontosít).
 • Afták, fekélyesedések létrejötte a szájban.
 • A cellulitis kialakulása.
 • A csontritkulás és folyamatának felgyorsulása (kalcium anyagcsere felborulása).
 • A rák és daganatos elváltozások kialakulása.
 • A fül,-orr,-gégészeti betegségek létrejötte (főleg gyermekek esetében).
 • A cukorbetegség kialakulása.
 • Bőrtünetek, kiütések, pattanások, ekcéma jelentkezése, a bőr sápadt és szürkés/sárgás színűvé válik.
 • Haj fokozott hullásának, töredezettségének kialakulása, fokozott kopaszodás megjelenése.
 • Az allergiás tünetek (a szervezet jelző válaszreakciója) megjelenése, és az allergiás állapot állandósulása.
 • Az asztmás tünetek (a tüdő, mint lúgosító szerv terheltsége miatt) kialakulása.
 • Depresszió és intolerancia, ingerlékenység, szorongásos tünetek kialakulása (stressz).


Mint láthatjuk, a szervezet savasodási folyamatának tünetei, pl. szinte megegyeznek a Candida gomba által okozott tünetekkel (a betegség is tünet, a szervezet problémamegoldó, tisztulásra irányuló folyamata), hiszen a savas kémhatású miliőben életképes és aktív a parazita.

A savas kémhatás veszélyei

A sav hatására a vér összesűrűsödik, ezért a vérkeringés lomhává válik, kiváltképp ott, ahol a savak felhalmozódtak. Ennek hatására bizonyos szervek nem tudnak teljes kapacitással működni, ezért mind több jele tapasztalható az öregedésnek. Így a betegségek is egyre gyakoribbá vállnak.

- Tudta? Ha a sejten kívüli folyadékok, elsősorban a vér savassá válik, vezető tünetté válik az állandó fáradtság, illetve könnyebben elkapjuk a náthát és más betegségeket. Ha a savasság még jobban erősödik, különféle fájdalmakat, például erős fejfájást, mellkasi fájdalmat vagy gyomorfájást észlelünk.

A szervezetnek semlegesítenie kell a bekerült savas elemeket, és ehhez lúgos, más szóval bázikus tartalékait kell felhasználnia - főleg kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket és nátriumot -, amiket a csontokból, a fogakból, a porcokból és az izmokból von ki.

Szervezetünk válaszreakcióként a felesleges savat a test valamely részébe halmozza fel, méghozzá olyan helyen, ami már amúgy is legyengült állapotban van. Az adott testrészen a vér nem képes tovább fenntartani a sav-bázis egyensúlyt, ezért a sejtek is elsavasodnak, és még kevesebb oxigénhez jutnak. Ha ez a tendencia folytatódik, az egész testrész túlnyomóan savassá válik, egyes sejtek elpusztulnak, és maguk is savvá válnak.

Ugyanakkor bizonyos sejtek képesek alkalmazkodni az ilyen megváltozott körülményekhez. Ahelyett, hogy elpusztulnának - ahogy a normális sejtekkel történik túl savas környezetben -, abnormális, mutáns sejtekké válnak, és így kibírják a terhelést. Ezeket az abnormális sejteket hívjuk rosszindulatú sejteknek. Ezek már nem reagálnak az agyból érkező impulzusokra, és eltérnek attól is, ami a DNS-emlékezetében kódként szerepel, ezért képesek végtelen és rendszertelen burjánzásra. Így keletkeznek a daganatos betegségek.

Igazolt tények

- A fehér, finomított cukor megakadályozza a kalcium beépülését a szövetekbe.
- A fehér cukor oxigénszegény környezetet hoz létre.
- A fehér cukor szélsőségesen savasít.
- A túl sok fehér cukor "halálra ítéli" az immunrendszert, így a védekezőrendszer képtelen a falósejtek és az antitestek (ellenanyagok) létrehozására.
- A fehér cukor hatására eltűnnek a szervezetből a B-vitaminok, amelyekre a májnak van szüksége a méreganyagok közömbösítéséhez.
- A kólának rendkívül savas a kémhatása - 2,5 -, és 32 pohár 10-es pH-jú vizet kell meginni utána a változatból, hogy semlegesítsük! Egy pohár kóla 160 × 1020 mennyiségű oxigént köt le, amit csak 32 pohár lúgos víz tud pótolni.


Kísérletek savakkal

Otto Warburg, kétszeres Nobel-díjas tudós kísérletei során 42 állatfajnál alakított ki rákos betegséget kizárólag azáltal, hogy lecsökkentette vérükben a pH-értéket, és megfosztotta a sejteket az oxigéntől.

Észrevette, hogy már enyhe savtúlsúly is drasztikusan lecsökkenti az a vérben oxigénszintet. A túlzottan lúgos vérben is csökken az oxigén mennyisége, de a fokozottan savas környezet sokkal nagyobb problémát jelent.

- Érdekesség! Warburg kísérleteinek másik tanulsága az volt, hogy a ráksejtek - a legtöbb baktériumhoz hasonlóan - oxigénszegény környezetben szeretnek élni. Valahányszor lecsökkentette 35%-kal az oxigén szintjét egy egészséges sejtben, az elrákosodott. Kiderítette, hogy az oxigén mennyiségének növekedése megakadályozza a rákos sejtek burjánzását, és végső soron - akárcsak a lúgos környezet - el is pusztítja őket.

Otto Warburgnak egy másik nagy felfedezést is köszönhetünk. 1933-ban feltérképezte, hogyan lélegzik a sejt, vagyis hogyan szállítják az enzimek az oxigént, 1944-ben pedig bebizonyította a hidrogénszállító enzimek létezését is.

- Jegyezzük meg! Daganat nem jöhet létre olyan környezetben, ahol a sav-lúg egyensúly fennáll, és bőségesen van oxigén. Ezt bizonyítja, hogy nem létezik szívrák. A tüdőből a szívbe folyó vér az egész szervezet oxigénben leggazdagabb és legmagasabb pH-értékű része.

Miközben a vér átmegy a tüdőn, a savas toxinok kicsapódnak belőle, és marad a sok-sok oxigén és a magas pH-érték. A rákos sejteknek mindig szélsőséges a pH-értékük, és oxigénhiány áll fenn bennük, míg az egészséges sejtekben enyhén lúgos a kémhatás és magas az oxigéntartalom.

Az elmúlás melegágya...

A cukorfogyasztás megfosztja a szervezetet az oxigéntől, túlzottan savassá teszi a sejteket, és szinte "lekapcsolja" a védekezőrendszert. Így jön létre a rákos sejtek melegágya. A cukor "halálra kényeztet"

Gregory Grosbard feltaláló egy időben műanyagok hevítésével kísérletezett. A felmelegített műanyag veszített szilárdságából és erejéből, mert a légkörben lévő oxigén a hő hatására beépült az anyagba, és "oxigén-lyukakat" hozott létre. Második lépésként némi cukrot is adott a műanyaghoz, mire hevítéskor először a cukor lépett kölcsönhatásba az oxigénnel, és ettől a műanyag még keményebbé vált.

A tudósok bebizonyították, hogy a túl sok cukor "az immunrendszer halálát" okozza. A cukor a szervezetben savas kémhatást hoz létre, és akárcsak a hevített műanyagnál, magához köti az oxigént, így az abnormális, mutáns sejtek gyarapodását segíti. Figyeljük csak meg, mennyire elszaporodtak az elmúlt években a gyerekek körében a rákos megbetegedések! Ráadásul a cukorkák tele vannak íz- és más adalékanyagokkal is, melyek elősegítik a sejtmutációt.

Megoldás: az immunrendszer erősítése

Ahhoz, hogy a betegségek kialakulását megakadályozzuk, a vércukorszintet a normális érték alsó határához kell közelíteni, a vér oxigénszintjét pedig magas, 99-100%-os tartományba kell emelni.

- Jó tanács: igyekezzünk minél több lúgosító élelmiszert és folyadékot fogyasztani! Tartózkodjunk sokat a napon, a friss levegőn, igyunk minél több tiszta, strukturált vizet, szedjünk vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket - megfelelő mennyiségben -, és ügyeljünk emésztésünk kiegyensúlyozottságára! A székrekedés során ugyanis tovább pang a béltartalom, és ez is elsavasodást eredményez.

Olyan rendszeres mozgást válasszunk, ami alaposan meg is izzaszt! Az izzadással számottevő mennyiségű savat választhatunk ki szervezetünkből! Mozgás hiányában ezek a savak bent rekednek, és elraktározódnak. Tartsunk rendszeresen savkiválasztást segítő salaktalanító-napokat, -heteket, lúgosító diétákat!

Étkezési tanácsok

Fogyasszunk minél kevesebb savas és minél több bázikus - lúgos - ételt!

- Savképző ételek: az összes húsféle, halak, állati zsír, vaj, margarin, finomított olaj, diófélék, hüvelyesek, sajt, tojás, fehérlisztből készült ételek, fehér cukor, ecet, édességek.

- Lúgképző ételek: gyümölcsök, gyümölcslevek, zöld levelek, zöldséglevek, egyes gyógyteák, gyökérfélék, nyers zöldségek, burgonya, csicsóka, uborka, tök, hagyma, fokhagyma, fűszernövények, búzakorpa, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, gesztenye, datolya, füge, szójatermékek.

Nagyon fontos az elfogyasztott táplálék minősége, előállításának természetes vagy mesterséges módja, valamint kémhatása. A kísérletek egyértelműen kimutatták, hogy minél mesterségesebb egy táplálék, annál jobban elősegíti a rákkeltő anyagok beépülését a szervezetbe. Ezért veszélyesek a margarinok, a koffeinmentes kávék és az édesítőszerek. Utóbbiak egy része például aszpartamból készül, amiben 10% faszesz van. Ezt a szervezet különféle karcinogén, azaz rákkeltő anyagokká alakítja.

( Összegyűjtötte:Heinisch Mónika)

Komplex pH-mérés

A legmegbízhatóbb pH-mérésre a BETA-teszt (bioelektromos tenyéranalízis) alkalmas. Ennek során a vér, a vizelet és a nyál pH-ját, ásványianyag-tartalmát és oxidálóképességét is mérik. Ezen adatokból kiderül, hogy

- a szöveti pH melyik tartományban helyezkedik el
- mennyi a pufferolásra képes ásványok mennyisége
- milyen betegségekre, fertőzésekre (gombásodás, vizesfertőzés, bakteriális fertőzés...) hajlamos a szervezet
- van-e daganatképződési hajlam
- fokozott-e a trombóziskészség...

A mérést követő életmódváltás után 2-3 hónappal érdemes kontrolltesztet végeztetni, hogy kiderüljön, mennyit javult a sejtek, szövetek állapota.

 

 


Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet