Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

ORAC a szabadgyök megkötés mérőszáma

Az O.R.A.C. érték egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, melyet az amerikai Brunswick-(bio) laboratórium 1997-ben vezetett be és folyamatosan fejleszt kutatás alapján, az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi.

Ez az érték tudományos alapon egy hidrogénatom transzfer mérő mechanizmus révén megmutatja az élelmiszerek antioxidáns tartalmát, vagyis szabad gyök-lekötő képességüket,( a szabad gyökök: nagy reakcióképességű, igen rövid életű molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni, ingatag és reaktív részecskék, amelyek egy másik elektron után kutatnak, hogy új párt hozzanak létre, így károsítják testünk ép sejtjeit, mert onnan veszik el a keresett elektront ) mégpedig teljesen pontosan mérhető és összehasonlítható formában.

Tehát az ORAC: (Oxygen Radical Absorbance Capacity ) az oxigén tartalmú szabad gyök-elnyelő, hatástalanító kapacitást méri, mutatja 100 gramm bevizsgált anyagra nézve.

Az mindegy, hogy az a áfonyáé, vagy az acai bogyóé, vagy a búzafűé, kurkumáé, vagy bármely biológiailag aktív anyagé. Így azok ezen tulajdonsága teljes mértékben összemérhető és így eldönthető, hogy melyik, zöldség, gyümölcs, vagy pl. ezekből készült táplálék-kiegészítő védi legjobban szervezetünket a szabad gyökök káros hatásától.

Az antioxidánsok bevitelének napi ajánlott értéke 5000-12000 ORAC között változik, attól függően, hogy falun élő és sok bio ételt fogyasztó nyugodt egészséges, elég fizikai aktivitást végző személyről, vagy napi stressznek, környezetszennyezésnek kitett, "túl-feldolgozott" ételt fogyasztó, betegről városlakóról van szó. Értelemszerűen az utóbbinak lényegesen több az antioxidáns szükséglete.

Európában kb. 1500 ORAC-ot visz be egy átlagember naponta a szervezetébe az "átlagos" táplálkozásával, de az amerikaiak csak 800-1200 ORAC körül, hol van ez az ajánlott min 5000-12000-től.

Ezért mondhatjuk azt, hogy mára már konszenzus van a gyógyító-megelőző orvosok között azon a téren, hogy a mai magyar táplálkozást ki kell egészíteni magas antioxidáns tartalmú zöldség, gyümölcsökkel, vagy ezekből készült kiváló minőségű táplálék-kiegészítővel. A "szabad gyökös" reakciók egy része a szervezet önfenntartó mechanizmusaiban is szerepet játszanak. Sejtjeink egy része azért termel szabad gyököket, hogy azok elpusztítsák a szervezetbe bejutott kórokozókat és ez még élettani, csak az arányokkal, mennyiségével lett gond napjainkra.

Mások pedig olyan vegyületeket termelnek, melyek szabályozzák a véralvadást és vérnyomást. A szervezet védelmi rendszere optimális esetben a saját maga által termelt szabad gyököket képes semlegesíteni is.

Mit együnk hogy jól legyünk

Ez egy jó kérdés. Az antioxidáns sorozatunkban több oldalról megvizsgáltuk már a szervezetünket gyötrő túlzott oxidációs (öregító) problémákat. Mindennapi egészség-gondoskodásunk sorában a gyümölcsök fogyasztásának fontos szerepe van. A gyümölcsök tekintetében az ORAC érték is egy jó mutatószám, ha már méricskélni akarjuk a hatását, hogy mi a leghatékonyabb számunkra. 

A Tufts Egyetemen végzett, O.R.A.C. elnevezésű vizsgálat az élelmiszerek, a vérplazma és bármely egyéb anyag gyökmegkötő képességének laboratóriumi vizsgálatát teszi lehetővé. Az eredményeket tudományos folyóiratokban publikálják. Az ORAC érték egy anyag antioxidáns hatásának mértékét jelzi.

A bostoni Tufts Egyetemhez tartozó, Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (Emberi táplálkozástudományi öregedéskutató) központban elvégzett vizsgálatok alapján, a jelentős ORAC-értékű gyümölcsök és zöldségek fogyasztása lelassítja mind a szervezet, mind pedig az agy öregedését.

Néhány gyümölcs antioxidáns pontszámai a Tufts Egyetemen működő USDA kutatónak rangsorolása alapján, 100 g gyümölcsre vetítve.:

GyümölcsORAC
érték
 
Aszalt szilva 5 770  
Mazsola 2 830  
Fekete áfonya 2 400  
Szeder 2 036  
Eper 1 546  
Málna 1 220  
Szilva 949  
Narancs 750  
Rózsaszín grépfrút 483  
Kantalup dinnye 252  
Alma 218  
Körte 134  

A gyümölcsök és zöldségek ORAC-értékei olyan széles tartományon belül mozognak, hogy ha csak a legalacsonyabb értékűeket fogyasztjuk, akkor az ORAC-bevitel épphogy eléri az 1.300 egységet. Ha viszont több különböző fajta, magas ORAC-értékű gyümölcsöt eszünk, akkor a vér átlagos ORAC-kapacitása elérheti a 6.000 egységet is. Például egy csésze fekete áfonya önmagában 3.200 ORAC egységet biztosít.

Az eddigi tapasztalatok alapján az USDA és a Tufts Egyetem szakértői szerint a napi bevitelt 3.000 és 5.000 ORAC egység közötti mennyiségre kell emelni ahhoz, hogy a plazma és a szövetek antioxidáns kapacitása szignifikáns mértékben megváltozzon.

A kezdeti eredmények azt mutatják, hogy ez az antioxidáns-aktivitás állatokban megvédi a sejteket és alkotórészeiket az oxidáció okozta károsodástól.

Nagy mennyiségű magas ORAC-értékű étel, például spenót, eper és fekete áfonya fogyasztása nagymértékben megnövelte az emberi vér antioxidáns aktivitását, középkorú patkányoknál megakadályozta a hosszú távú memória és a tanulási képesség elvesztését, fenntartotta az agysejtek kémiai ingerekre adott reakcióját és megvédte a kapillárisokat (apró vérerek) az oxidatív károsodástól.

Miért az aszalt szilva a legjobb

Nem csak az aszalt szilva, az aszalt gyümölcsök általában! Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítő hatással, azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva (és társai) jóval nagyobb antioxidánsdózissal rendelkezik. Ezért immunrendszerünk erősítése érdekében a téli és a tavaszi időszakban különösen ajánlott aszalt szilvát fogyasztani.

Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag. Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti. Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát.

Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló immunrendszererősítő, ráadásul az áfonyával ellentétben könnyebben beszerezhető. Szakértők szerint az egészség védelme és az immunrendszer erősítése érdekében naponta három aszalt szilvát fogyasszunk.

További pozitívumai: hashajtó, vizelethajtó, szabályozza az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül gazdag. Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300 kalóriát tartalma

Aszalás

Az aszalás tudománya már több ezer éves. Olvastam valahol, hogy az ókori sportolók a versenyek előtt energiaital helyett aszalt gyümölccsel töltötték meg a bendőjüket. A szárított gyümölcsből mi is értékes szénhidráthoz juthatunk, ráadásul cukor nélkül, így a fogyókúránk sem szenved csorbát.

Az aszalás lényege egyébként, hogy a termények víztartalmát elpárologtatjuk, így a penészgombák és más mikroorganizmusok nem tudnak benne kárt tenni. Ha sikerül a víztartalmát 13-14 százalékra csökkenteni, száraz, szellős helyen hónapokig eláll az aszalvány. Tüll vagy egyéb ritka szövésű (természetes anyagú) zsákokban, zacskókban felaggatva szellős kamrákban tavaszig is eltartható.

Az aszalt szilvának (fent) látjuk hogy például magas a rost-, kálium- és kalcium tartalma, van egy kis enyhe hashajtó hatása és fenntartja a nyomelemek egyensúlyát. Az aszalt sárgabarack és a mazsola is kiváló káliumforrás, a  füge pedig értékes vasat tartalmaz.

Amúgy nem csak gyümölcsöt lehet aszalni, hanem a legtöbb zöldségfélét is, így a sárgarépát, a petrezselymet, a vöröshagymát, és kitűnő aszalványt adnak a vadon termő gombák is. Így december elején az átválogatott alma, körte mellett a déligyümölcsökből, narancsból, kiviből, banánból is készíthetünk szárított csemegét.

Ami azt illeti, meleg, nyári napokon konzerválni lehetne néhány kiló gyümölcsöt. Nagy fatálcákra rakva, a tűző napon kellő gondosság és türelem mellett másfél hét alatt hozzájuthatunk a kívánt csemegékhez. Tény, hogy ez a legolcsóbb módszer, kár, hogy idő és helyigényes, válogatni pakolgatni, figyelgetni kell szinte minden nap, és több óra tűző nap kell hozzá naponta. Az elektromos aszalógép praktikus, bár kétség kívül költségesebb.

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet