Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

A kalciumháztartást már a gyermekkorban el lehet rontani!

Az erős csontokért…

A csontoknak sok kalciumra van szükségük, a növésben lévő csontoknak pedig még ennél is többre. Ezért a gyermekkorban létfontosságú a megfelelő kalciumfogyasztás, különösen a hirtelen növekedés időszakaiban, azaz az első két évben és a serdülőkorban. A fejlett világban igen nagy a választék élelmiszerekből, mégis sok szülő tanácstalan, hogyan is biztosítsa gyermeke számára az egészséges táplálkozást.

Alapozás a kalciummal

A kalcium az egyik legértékesebb ásványi anyag. A gyermekek számára nélkülözhetetlen az erős csontok és fogak kifejlődéséhez. Ha az élet első évtizedeiben elegendő kalcium épül be a szervezetbe, akkor talán idősebb korunkra is megőrizzük mozgékonyságunkat és egyenes testtartásunkat.

A kalcium felépíti és karbantartja a csontokat és a fogakat, és lehetővé teszi más ásványi anyagok felszívódását. A gyermekeknek az első évek alatt folyamatosan szükségük van kalciumra, de különösen két növekedési szakaszban: először a csecsemőkortól a járni tanulás idejéig, majd a serdülőkor kezdetétől. Az elegendő kalciumbevitel rendkívül fontos a csontképződéshez, és a kalcium elraktározásához a későbbi évekre.

Az emberi szervezet kb. 35 éves korig képes a csontképzésre, s innentől kezdve inkább a csontvesztés jellemző. A csontritkulás (a csont fokozatos elvékonyodása) Magyarországon a lakosság 7-10%-át, kb. 1 000 000 embert érint, elsősorban nőket. A betegség megelőzésében létfontosságú szerepe van a gyermekkorban történő kalciumbevitelnek.

A gyermekek kalciumszükségletét legegyszerűbben tejtermékekből lehet fedezni. Kalcium van a tejben, a sajtban, a fagylaltban és a joghurtban. Ezekben a tejtermékekben sok D-vitamin is van, ami segíti a kalcium felszívódását. Szintén sok kalciumot tartalmaznak zöld leveles zöldségek, pl. a brokkoli vagy a káposzta.

Sajnos egyre inkább terjed a szénsavas italok és gyümölcslevek fogyasztása, kiszorítva a tejet az étrendből. Ennek következtében sok gyermek nem kapja kalciumból a szükséges napi mennyiséget sem. A kalciumhiány fejlődési rendellenességeket és izomgörcsöket okozat. Kalciumhiány esetén röntgenvizsgálatokkal lehet meghatározni a csont sűrűségét.

A kalciumbevitel növeléséhez vásároljunk kalciummal dúsított gabonapelyheket, kenyérféléket, rizstermékeket, és mindig legyen a hűtőben kalciummal dúsított narancs- vagy almalé.

Tejérzékeny vagy tejfehérjékre allergiás gyerekek esetében beszéljük meg az orvossal a kalciumbevitel egyéb lehetőségeit. Ha a napi kalciummennyiséget kisebb adagokban adjuk, akkor könnyebben fel fog szívódni. Nem szabad egyszerre adni vastartalmú vitamint és kalciumot, mert ezek akadályozzák egymás felszívódását.

Ha a gyermek már nyitott új, szokatlan ízekre is, talán elfogad más kalciumforrásokat is, pl. tofut, lazacot, vagy szardíniát. Ha a gyermek nagyobb mennyiségben fogyaszt tejterméket, akkor biztosan megkapja a szükséges kalciumot.

 

A 10 legjobb kalciumforrás

 

Étel Elfogyasztott mennyiség Kalcium (mg)
Tej (folyadék formájában) 1 pohár 300
Tej (por formájában) 1 evőkanál 60
Sajt 30 gramm 200
Joghurt 1 pohár 300
Halkonzerv(szálkával) 90 gramm 250
Diófélél és magvak 2 evőkanál 20-40
Tofu kalcium laktállal 120 gramm 50-250
Corn tortillas 1 db 60
Zöld leveles zöldségek, 1/2pohár 100
Kalciummal dúsított narancslé 1/2 pohár 160


Kalcium hozzáadása a konyhában (Adding Calcium in the Kitchen)

Az alábbi ötletek segítségével azon gyermekek étrendjében is biztosítani tudjuk a kalciumot, akik nem hajlandók meginni a tejet.

Készítsünk pudingot, tejberizst vagy tejbegrízt!

Keverjünk tejet a gabonakását, levesekbe és mártásokba!

Adjunk tejport a darált marhahúshoz, így zamatosabbak lesznek a húsgombócok. Tegyünk tejport az egytálételek mártásaiba!

Ízesítsük a tejet földieperrel, csokoládéval vagy italporokkal. Készítsünk tojás-, kókusz- és tejturmixot!

 

 


 

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet