Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

A jóságos vörösbor (mértékkel)
gyógyító szer

Vörös bort inni nem csak jó, de hasznos és ajánlott is.

Magyarként lehetőleg magyar bort.

Már évezredekkel ezelőtt is tulajdonítottak gyógyító hatást a vörösbornak. Babilonban főképp a bőrbajokat orvosolták vele, egyiptomiak asztmára, emésztési zavarokra, depresszióra találták hatásosnak. A nyolcvanas években, Franciaországban készítettek egy felmérést, a lakosság egészségéről, érdekes eredményre jutottak. A franciák, ugyanúgy, mint mi magyarok szeretik az egészségtelen, zsíros ételeket, ennek ellenére azokon a déli részeken, ahol vörösbor ivásának is hódoltak, lényegesen kevesebb volt a koszorúér-halálozás, mint az ország többi részén.

A szőlő kocsányában, magjában és a levében találgató rezveratrolnak a szívbetegség megelőzésében, a gyulladások csökkentésében éppúgy szerepe lehet, mint a rák megelőzésében vagy a hormonpótlásban. A mélyebb okokat még ma is kutatják, egyelőre állatkísérletekre alapozzák a tudósok állításaikat. Az antoxidánsoknak érfunkciót javító szerepük van.

A koszorúér megbetegedés egy hosszú folyamat, annak, aki már eljut az infarktusig, annak már nem csak a vörösbor a gyógyszere, de javításra megelőzésre mindenképp ajánlott, mérsékelt fogyasztása a jó minőségű vörösbornak, segíti a beteg erek karbantartását. Férfiak esetében (elosztva) napi 2-3 dl, nőknél 1,5-2 dl az egészséges mennyiség, lassan, nyugodt körülmények között elkortyolgatva, esetleg társaságban, egy jó vacsora mellett.

A borban nagy koncentrációban jelenlévő bizonyos vegyületcsoport, a fenolok antioxidáns, azaz szabadgyök-megkötő képességgel rendelkeznek. Azt pedig már régóta tudjuk, hogy a szabadgyökök – a korai öregedés és a daganatos betegségek kialakulása mellett – felelősek az érfal megbetegedéséért is.

Elődeink a betegségből lábadozó legyengült szervezetet is borral igyekeztek erősíteni, nem is alaptalanul. Számos vitamin, ásványi anyag, nyomelem is található a borban, méghozzá a szervezet számára legkedvezőbb arányban és természetes formában. Kifejezetten magas B-vitamin tartalmának köszönhetően az idegrendszerre, a vérképzésre van jótékony hatással, míg P-vitaminja a C-vitamin hatását segíti elő, és az védi a hajszálereket. Egy pohárka vörösbor esténként elalvás előtt segít megnyugodni, ellazulni.

A borban található flavonoidok serkentik az úgynevezett jó koleszterin – HDL – képződését, és megakadályozzák az érelmeszesedést, a koleszterin lerakódását az érfal belsejében. A bor hatóanyagai továbbá gátolják a vérlemezkék összecsapódását, azaz a vérrögképződést, ami a szív ereibe jutva infarktushoz vezethet. Ha kipirul az arcod egy pohár bor után, és melegségérzeted támad, az részben a bor értágító és a bőr véráramlását fokozó hatásával magyarázható. Több, főleg középkorúaknál jelentkező betegség kockázatát mérsékli a bor, ilyen többek között az agyvérzés, a csontritkulás és az Alzheimer kór. Ezzel az egészségmegőrző hatással persze csak a jó minőségű borok rendelkeznek.

A vörösborban található polifenolos vegyületek olyan kedvező szerkezeti és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek lehetővé teszik, hogy antioxidánsként viselkedjenek. Számos (kutató) munkacsoport számolt be a boreredetű fenolos komponensek LD-oxidációt gátló hatásáról in vitro és in vivo körülmények között. Frankel és munkatársai (1995) szerint a relatív antioxidáns-aktivitás szoros korrelációban van a bor összes fenoltartalmával és néhány monomer komponens - galluszsav, katechin, miricetin, kávésav, rutin - koncentrációjával (10). Vörös- és fehérborokat összehasonlítva magasabb antioxidáns-aktivitást tapasztaltak a vörösboroknál, ami jelzi az ez utóbbiakban található polifenolos vegyületek jelentősebb antioxidáns hatását.

A vörösbor fentebb is már említett hatóanyaga a rezervatrol, a hagyományos borkészítés folyamatában választódik jól ki. Állatkísérletekben már korábban kimutatták, hogy a rezveratrol csökkenti az inzulinrezisztenciát, és véd a magas zsírtartalmú étrend káros hatásai ellen. Állatoknál a rezveratrol hatása leginkább ahhoz volt hasonlítható, mint amikor szigorú diétára fogták őket. A kalóriabevitel csökkentése ráadásul késleltetette a korral járó megbetegedések kialakulását is az állatokban.

A rezveratrolnak az emberi anyagcserére gyakorolt hatását, szerteágazó dokumentációval, a maastrichti egyetem (Hollandia) kutatói is vizsgálták. Eredményeikről a Cell Metabolism (Sejtanyagcsere) című szaklapban számoltak be.

Magas energiatartalma miatt figyelj a mennyiségre, ha vigyáznod kell a súlyodra, vagy esetleg diétázol. Az elfogyasztott táplálék mellett a borban lévő kalóriát is számítsd bele az étrendedbe. Egy pohár bor vagy pezsgő körülbelül 160 kcal/660 kJ energiát jelent. A borokból akkor tud igazán hasznosulni a benne lévő számos „csodaszer”, ha lassan kortyolgatod, elegendő időt hagyva a felszívódásra, amely már a száj nyálkahártyájáról megkezdődik.

 

Források és további részletek:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/2667/a-vorosbor-jotekony-hatasai

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet