Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

 

A titokzatos Jód

Javasolt jódforrások: Jódaqa ásványvíz, Barnaalga tabletta

Az Országos Közegészségügyi Központ egész országra kiterjedő reprezentatív felmérései alapján Magyarország négyötödén az ivóvizek jódtartalma elégtelen és valamennyi megyére kiterjedő széleskörű orvosi vizsgálatok is (tapintásos, ultrahangos golyvavizsgálat, vizelet jódtartalmának meghatározása) megerősítik, hogy a lakosság jódellátottsága hiányos és az egész országban szükséges lenne a jódpótlás általános bevezetése. Jódhiány (pajzsmirigy) kérdőív itt.

A jód tulajdonságai

A jód egy esszenciális nyomelem, melynek tulajdonképpen egyetlen, ám igen fontos szerepe van az emberi szervezetben: nélkülözhetetlen a pajzsmirigyhormonok előállításához. Leegyszerűsítve ugyanis a pajzsmirigy jódot ad a tirozin nevű aminosavhoz, így képzi a pajzsmirigyhormonokat. A jódraktáraink jó része a pajzsmirigyben található.

A jód hiánya komoly gondokat okozhat, mindenekelőtt, ha nincs megfelelő mennyiségű alapanyag, természetesen nem lesz megfelelő mennyiségű végtermék sem, így a pajzsmirigy kevés tiroxint (T4), illetve trijodotironint (T3) lesz képes termelni (Vagyis a jód hiánya pajzsmirigy alulműködést okoz "hypothyroidism" a jelenség angol neve). Márpedig ezek a hormonok elengedhetetlenek a megfelelő fejlődéshez és anyagcseréhez.

A szervezet ilyenkor úgy próbálja kompenzálni jódkészleteinek hiányosságát, hogy megnöveli a lepkealakú pajzsmirigy méretét, mintegy "jódcsapdát" képezve belőle, hogy egyetlen molekulányi jódot se mulasszon el begyűjteni.

Ezt a pajzsmirigy-nagyobbodást nevezik golyvának. Érdekes, hogy irreálisan sok jód (1000µg naponta, az ajánlott mennyiség tízszerese) rendszeres (több hónapos) fogyasztásának szintén lehet ez a mellékhatása. Míg a golyva tehát a jódhiány közvetlen eredménye, addig a többi betegség, vagy tünet, ami kevés jód bevitelének köszönhető, már közvetett, ugyanis közvetlenül a pajzsmirigyhormonok hiánya idézi elő őket, köztük igen súlyosakat, például kreténizmust, szellemi visszamaradottságot, növési retardációt, illetve ezeknél kevésbé, de még mindig elég súlyosakat, mint elhízást, fáradékonyságot, hajhullást, székrekedést, emelkedett koleszterinszintet, fokozott érelmeszesedést, helyi mixödémát (a kötőszövet nyálkás, vizenyős felpuffadása).

Különösen fontos, hogy terhes és szoptató anyák figyeljenek a bevitt jód mennyiségére, így elkerülhető a kreténizmus, a veleszületett golyva, a halvaszületés, a baba süketnémasága, illetve szellemi képességeinek károsodása..

Számunkra természetesen a legizgalmasabb a jód és a zsírégetés kapcsolata, különösen, hogy mostanában egy terméknek köszönhetően igen felkapott téma lett ez Magyarországon, a jód a fókuszba került. Kétségtelen tény, hogy a jód egyik hiánybetegsége az elhízás, és hogy a pajzsmirigyhormonok nagyban segítik a fogyást, ha pedig abnormálisan kevés van belőlük a szervezetben, szinte lehetetlenné teszik azt.

Azonban azt sem hallgathatjuk el, hogy a szükséges feltétel még nem elégséges, vagyis igaz ugyan, hogy a pajzsmirigyhormonok jódból és tirozinból állnak, azonban ez nem azt jelenti, hogy minél több jódot viszünk be, annál több hormont termel majd a pajzsmirigy.

Ahelyett tehát, hogy csodaszerként kezelnénk, jóval közelebb áll az igazsághoz az, ha azt mondjuk, valóban nagy segítség lehet a fogyásban, ha akár csak kismértékű jódhiányban is szenved az illető. Tény azonban, hogy mivel a jód esetében fokozottan igaz, hogy a földrajzi elhelyezkedés meghatározza az élelmiszerek ásványi anyag tartalmát, és ez a nyomelem leginkább a tengerhez közeli vidékeken található meg nagy mennyiségben, Magyarországon természetes táplálkozás útján elég kevés jódhoz jutunk. A talaj, és ennélfogva a növények (és így az állatok) jódszegénységét kompenzálhatná az ivóvíz jódtartalma, mert a víz a jód egyik legfőbb forrása. Sajnos azonban Magyarország vizei nem bővelkednek jódban.

Délkelet-Magyarországon kívül mindenhol súlyosan jódhiányosak az ivóvizeink. Ennek tudható be az az elképesztő adat, hogy Magyarország lakosságának kb. 80%-a bizonyítottan jódhiányos valamilyen mértékben (és persze annak, hogy itthon nem kötelező jódozni a sót).

A jód ezenkívül nukleáris katasztrófák esetén jut nagy szerephez, ilyenkor ugyanis nagy mennyiségű jódtablettát osztanak szét, hogy a pajzsmirigy ne a radioaktív jódot raktározza el. A jódigényt az elektroszmogos környezet is növeli (számítógép, TV. stb.) napi 1-2 óránál hosszabb hatás esetén.

 

A legegyszerűbb megoldás

természetes jódforrások -Jódaqa ásványvíz- fogyasztása a legjobb megoldás. A Jódaqua® természetes jódos gyógyvíz 100%-ban természetes eredetű, igazolt élettani hatással bíró Őstengeri koncentrátum.

Különlegessége, hogy 1,5-2 millilitere (150 mcg) teljes mértékben fedezi a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által javasolt napi humán jódszükségletet. A gyógyvíz jódon kívül további számos makro- és mikroelemet is tartalmaz, melyek együttes szinergista (egymás felszívódását erősítő) hatása hozzájárul a magasabb fokú hasznosuláshoz.

A gyógyvíz 200 ml-es kiszerelésben - mely az adagolás függvényében 3-6 hónapra elegendő jódpótlást biztosít - megvásárolható a patikákban és a bio-boltokban.


Miért használjuk (jódaqa)?

Azért hogy megelőzzük a jódhiányt a szervezetünkben. A jódhiánynak  igen súlyos következményei lehetnek, golyva, szellemi és testi inadekvát fejlődés, elhízás, fáradékonyság, szívritmus zavarok.

Hogyan használjuk?

Felnőtteknek a napi szükségletet jódból napi 150 mcg-ben határozták meg, terhes nőknek 175-ben, szoptató anyáknak pedig 200-ban. Ha az orvos másképp nem rendeli, ne haladjuk meg a napi 500 mcg-nyi kiegészítést. Sportolók és fogyókúrázók diétakor megpróbálkozhatnak jódkiegészítéssel, hátha enyhe jódhiányuk van, így ez előremozdíthatja a fogyás ütemét. Ebben az esetben 3*100 mcg (3* 1 kiskanál ásványvíz) jódot ajánlunk.

Kölcsönhatások

Bármilyen pajzsmirigyre szedett gyógyszer esetén feltétlenül konzultáljon orvosával, ebben az esetben ugyanis a + jodid akár pajzsmirigy alul-működést is okozhat. 
Nagy mennyiségű lítium és kálium-iodátum együttes használata ugyanezt okozhatja.  Az ételek között előfordulnak úgynevezett goitrogének, melyek megakadályozzák a jód hasznosulását: káposztafélék, földimogyoró, őszibarack, mandula.

Egyéb természetes forrása

A jód fő forrásai a tengeri állatok és növények. Legfőbb forrása talán a tőzeg, és egyéb tengeri algák/moszatok. Ezenkívül tartalmaz jódot még a hús, a tej, a tojás és az ivóvíz, de a mennyiség nagyban függ a földrajzi elhelyezkedéstől, ahol ugyanis a talaj és a víz jódszegény (magyarországon szinte mindenhol), ott az állati és növényi eredetű táplálékaink sem lesznek jódban bővelkedőek, míg a tengerhez közeli területek ugyanezen táplálékok jóval több jódot tartalmaznak. Ma már természetesen (az ásványvizen kívül) legkönnyebben a jódozott só használatával vihetünk be jódot a szervezetünkbe (keressük a boltokban, a legtöbb só nem az).

Mellékhatásai (lehet e tuladagolni)

A jódot szinte lehetetlen túladagolni, 1000 microgrammig, sőt, általában az ajánlott adag 20-szorosáig semmilyen mellékhatás nem jelentkezik. Nagyobb adagokban azonban (rendszeresen 1000 mcg felett "szándékos vagy gondatlan mérgezés esetén") számos mellékhatása lehet, pl. túlérzékenységi reakciók, felnőttkori pattanásosodás, bőrkiütések, arritmiás zavarok, a központi idegrendszerrel kapcsolatos tünetek (zsibbadás, szédülés, gyengeség a végtagokban), pajzsmirigy alulműködés, pajzsmirigy adenoma, vékonybél károsodás.

Hosszú ideig tartó jód (szándékos vagy gondatlan 20x felett) túladagolás esetén jódmérgezéssel kellene számolni, mely fejfájással, náthával, tüdőödémával, valamint a gégefő illetve a mandulák gyulladásával, gennyesedésével járhat.

 

Barnaalga

 

Barnaalga étrend-kiegészítő tabletta.

A Barnaalga tabletta, mint a neve is mutatja tengeri barnaalga kivonatot tartalmaz, melyben a jód szerves kötésben felszívódó, természetes formában van jelen és a jód mellett még sok egyéb fontos mikrotápanyagot is tartalmaz, melyet a barnaalga élete során szervezetébe beépített.

A szerves jód a fogyókúrák hatékonyságát is jelentősen javítja.

Étvágy csökkentő, koleszterin csökkentő hatású. Japánban használják a legnagyobb elterjedtséggel.

Mégtöbbet a Jódról++ és Jód+++

 

A jódozott só dilemmája: magas vérnyomás, vagy jódhiány? (cikk itt)


Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet