Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

A csodálatos gránátalma

 

 

Röviden a gránátalmáról 


A gránátalma a gránátalmafélék családjába tartozó gyümölcs, melynek fája Perzsiából származik. Már az ókorban ismerték ezen a vidéken, innen került át Indiába és Kínába, majd lassan elterjedt az egész Földközi-tenger térségében is. A gránátalmának száraz és forró nyárra és hűvös térre, valamint kicsi páratartalomra van szüksége, hogy igazán finom legyen.

Termése bogyós gyümölcs, ami 2-4 méter magas, lombos fán növekszik. A fa levelei fénylőek és sötétzöldek, virágai 4-6 centiméteresek és narancsos árnyalatúak. Termeszteni a trópusi és mérsékelt éghajlaton ideális. Kemény és vastag héja miatt nagyon jól szállítható és tárolható. Júliustól februárig Spanyolországból, Törökországból, Izraelből, Iránból, Tunéziából, Egyiptomból és Peruból szállítanak hozzánk belőle. A magokat és vékony gyümölcshúsokat, levüket fogyasztjuk.

Csupasz héja és a magház fehéres savanyú belső héja élvezhetetlen. A gyümölcsnek friss, lágy, a rózsához hasonló illata és édes-savanykés, a ribizlihez hasonló íze van. A gránátalma gyümölcse kerek, esetleg enyhén szögletes, tömege körülbelül 300-500 gramm között van. Héja kemény. Gyümölcshúsának színe a világosrózsaszíntől a sötétpirosig tered, bőséges létartalommal rendelekzik, magja kristálytisztaságú. Minden egyes magot vékony héj vesz körül.

A magok a magházban úgy helyezkednek el, mint a tortaszeletek. érett állapotban a mag sötétpiros vagy lila, fénylő és enyhén repedezett. A túlérett gyümölcs héja ráncos és bőrszerű, a gyümölcs húsa kemény és száraz. A még éretlen gyümölcs héja sima, sárgás-pirosas, magjának keserű mellékíze van. Nyersen gyümölcsként vagy salátaként, üdítőként, szörbetként fogyasztható. Az egészen érett gyümölcs a hűtő zöldséges rekeszében 2 hónapig eltárolható; a gránátalma nedves levegőt igényel. A megkezdett gyümölcsöt ajánlatos 1 nap alatt elfogyasztani, mert belseje gyorsan kiszáradhat. A gránátalma héját már az ókor óta használják bőr színezésére; még ma is kinyerik belőle a pirosas- barnás, vagy citromsárga növényi színezéket. Ezt a keleti szőnyegek megfestésére használják fel.

Berkeley egyetemen végzett kutatások szerint a gránátalma megközelítőleg háromszoros antioxidáns képességgel bír a vörösborhoz, a zöld teához, az áfonya- és a narancsléhez viszonyítva. Súlyarányosan a legnagyobb mennyiségben tartalmaz polifenolokat. A polifenolokról eddig már kimutatták, hogy az öregedés kitűnő ellenszere, és idegrendszer védő hatása is van. 

Koncentrátum itt

 

A gránátalma egészségügyi előnyei

A gránátalma egy mélybordó színű gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában: egy átlagos méregtű gránátalmában közel 600 mag található. Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságuk is van. A kínai és az ajurvédikus gyógyászatban ezt a gyümölcsöt már évezredek óta használják, sőt az előzetes laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok is igazolták a gránátalma számos pozitív hatását. DE mik is pontosan a gránátalma előnyei?

Jó hatással van a szív- és érrendszerre

Néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezőket például e gyümölcs levével csökkenthető az LDL koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabadgyökök kialakulása. 2000-ben jelent meg az American Journal of Clinical Nutrition egyik számában egy kutatók által kezdeményezett kísérlet, melyben egészséges felnőtt fériakat és egészségtelen egereket vizsgáltak. Mindkét csoport naponta fogyasztott gránátalma levet. Két hét után az egészséges férfiaknál megnövekedett antioxidáns szintet tapasztaltak za LDL oxidációja pedig 90%-kal csökkent. Az egészségtelen egereknél szintén az LDl koleszterinszint csökkenése volt megfigyelhető, ami szintén hasonlóan nagymértékű volt, mint az embereknél.

Egy másik vizsgálatban hipertóniás betegeket figyeltek meg, akik szintén két héten át napi szinten fogyasztottak gránátalma levet. A vizsgálat kimutatta, hogy a betegek vérnyomása csökkent azáltal, hogy a gránátalma meggátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését. A gyümölcs levének fogyasztása ezenkívül gátolja a vírusos fertőzések kialakulását, valamint a gyümölcs magjából készült kivonat antibakteriális hatást fejt ki a plakkra.

Biztosítja a létfontosságú C-vitamin és K-vitamin szükséges adagját

A gránátalma jó forrása két alapvető vitaminnak: 100 grammjában 10,2 mg C-vitamint találunk, ami 17 százaléka a napi ajánlott bevitelnek. Ennél valamivel több K-vitamin található benne, pontosan 16 mcg, ami 20%-a a napi irányadó értéknek. A C-vitaminnak köszönhetően a gránátalma segíti az immunrendszer működését, gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul az egészséges fogínyhez, a normális kollagén és elasztin termelődéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását is. A K-vitamin fontos az erős és egészséges csontok fenntartásához, valamint a megfelelő véralvadáshoz is.

Fontos szerepe lehet a rák megelőzésében

A gránátalma magja gazdag fitokemikáliákban, amik jótékony hatással vannak az egész szervezetre. A gránátalma leggyakoribb ilyen anyagaik a polifenolok: ebben a gyümölcsben főként tanninokat, kvercetineket és antociánokat találunk, amiknek bizonyítottan erős rákmegelőző hatásaik is vannak. Olyan erős antioxidánsok, hogy a polifenolok javíthatják az egészséges sejtek túlélését, valamit a rákos sejtek halálát is képesek előidézni, ezenfelül megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését. Az antocianinok gyulladáscsökkentő, antivirális és antimikrobiális tulajdonsággokkal rendelkeznek.

Egyéb előnyök

A gránátalma metabolitjainak köszönhetően javítja a prosztata, a vastagbél és a bél szöveteit az egerek testében, ami igazolja a gyümölcslé vagy a gyümölcsből készült kivonatok hatákonyságát a különböző betegségekkel szemben. A gránátalma hatékonynak bizonyult a következő betegségekkel szemben: prosztatarák, prosztata megnagyobbodás, cukorbetegség, lymphoma, rhinovírus fertőzés, nátha, oxidatív stressz, atherosclerosis, koszorúér betegségek, agysérülés (csecsemőknél), vesebetegségek.

Fontos szerepe van a súlykontrollban

A gránátalma magjai alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is. A gránátalma 100 gramjában mindössze 83 kalóriáa van, viszont több, mint 4 gramm élelmi rost. A rostoknak köszönhetően javult az emésztés, fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak.

Gyermekáldás

A terhesség során gyakorta kialakulhat az olyan állapot, amikor valami miatt csökken a vér áramlás az erekben, ezáltal kevesebb oxigén jut el az agyba, és emiatt a magzatnál különböző agysérülések következhetnek be, aminek a mértéke attól függ, hogy az agy milyen mértékben volt elvágva a fejlődéshez és a működéshez szükséges oxigéntől. Ha nincs elegendő mennyiségű oxigén a fejlődéshez, akkor agyszövetek pusztulhatnak el, ami kihathat később a gyermek mozgására, ügyességére.

A jelenséget az orvostudomány oxigénhiányos ischemiának nevezi, ami komoly agysérülést eredményezhet, a statisztikai adatok szerint minden ezredik születésnél alakul ki ez a betegség, illetőleg azoknál a csecsemőknél akik a terhesség 34-ik hete előtt jönnek a világra.
 
Az Egyesült Államokban azt vizsgálták a kutatók, hogy a különféle gyümölcsök milyen hatással vannak a fejlődő magzatra. Az eredmények szerint a gránátalma koncentrátum vízzel higítva 60 százalékkal csökkenti a betegség kialakulásának a kockázatát, mint azoknál a csecsemőknél, akiknek az édasanyja csupán vizet fogyasztott.

Az újszülötteknél kialakuló oxigénhiányos ischemiát rendkívül nehéz gyógyítani, és napjainkban nagyon keveset tudnak tenni az orvosok, hogy ezt a folyamatot megállítsák. A legtöbb erőfeszítést arra tesznek jelenleg, hogy megállítsák a káros folyamatot abban a pillanatban, amikor felfedezik, ha tudnák kezelni is a betegséget, akkor megelőző lépéseket tudnának tenni azokban az esetekben, amikor a kockázat igen magas, illetőleg jelentősen tudnák csökkenteni ezeket a jellegű sérüléseket.
 
A gránátalma úgy tűnik az egyik legjobb természetes megoldás lehet, jelentős mennyiségben tartalmaz polifenolokat, amit egyébként a különféle bogyós gyümölcsökben és a szőlőben is megtalálhatunk. A polifenolokról eddig már kimutatták, hogy az öregedés kitűnő ellenszere, és idegrendszer védő hatása is van.
 
Korábban a terhes kismamák a vörös bort fogyasztották idegrendszer kímélő hatása miatt, de jelen vizsgálat eredményei alternatívát jelenthetnek, hiszen terhesség alatt nem szerencsés az alkoholfogyasztás, mivel jelentős sérüléseket okozhat a magzatnál.

 A gránátalma történelmi és vallásos vonatkozásai


Az ókori egyiptomiak úgy tekintettek a gránátalmára, mint a jólét és az ambíció szimbólumára. Az Ebers-papirusz szerint az egyiptomiak még orvoslásra is használták a gyümölcsöt: a galandféreg és más fertőzések kezelésében volt kiváló szer. Az ókori görögök a halottak gyümölcseként tekintettek erre a gyümölcsre. A mítosz szerint Perszephonét Hadész hat gránátalmamaggal etette meg, hogy évente hat hónapot töltsön az Alvilágban. E hat hónap alatt Perszephonét anyja, Démétér gyászolja, ezért a Föld nem ad termést. a görögök ezzel a mítosszal magyarázták az évszakok változását.

A Korán szerint a gránátalma a Paradicsom kertjében nő. A muszlimok szent könyve háromszor is megemlíti a gránátalmát, mikor az Isten teremtette jó dolgokról beszél. Azerbajdzsánban, Goychayban évente októberben megrendezik a gránátalma Fesztivált, ami egy kulturális esemény. Goychay fő gyümölcsének a gránátalma számít. a fesztiválon felvonulás van, ahol hagyományos táncokat és zenéket mutatnak be.

A gránátalma az ősi perzsa kultúrában a termékenység jele volt. A perzsa mitológiában Isfandiyar megeszik egy gránátalmát és ezután legyőzhetetlen lesz. a perzsa háborúkról Hérodotosz úgy szól, hogy a harcosok lándzsáit arany gránátalmák díszítették. Még a mai irán területén is úgy tekintenek e gyümölcsre, mint a szerelem és a termékenység szimbólumára.

Az ősi kínaiak is termékeységi szimbólumként tisztelték a gránátalmát. A Tang-dinasztiától kezdve vált fontos motívummá. A szimbolizmus maga egy kínai szójátékra vezethető vissza, mivel a magot jelölő karakter a sok utódot is jelenti, így természetes volt a gránátalma sok magját a sok utód képzetével összekapcsolni. Az érett gyümölcsről készült képek nem voltak ritkák az otthonok falán, sokan ajándékoztak ilyen ismerőseiknek bőséges gyerekáldást kívánva nekik.

De a hinduizmusban is a termékenység jelképe ez a gyümölcs. Ott még a jólét jelzőjeként is tisztelik, a Föld istennőjének és Bijapuraphalasaktra attribútuma. Az örményeknél magát a népet szimbolizálja a gyümölcs.

A gránátalma megjelenése a zsidó és a keresztény írásokban is.
Judaizmus A gránátalmát már az ókori Izraelben is ismerték, úgy tekintettek rá, mint a gyümölcsre, melyet a felderítők hoztak Mózesnek, hogy igazolják az Ígéret földje termékenységét. A Kivonulás könyvében úgy írják le a me’ilt (az efódok palástja), amit a héber főpap viselt, mint aminek szegélyét gránátalmával hímezték ki. A Királyok könyve szerint a főváros két oszlopát, ami Salamon temploma előtt állt jeruzsálemben szintén gránátalmával díszítették.

Azt mondják, hogy Salamon tervezte azt a koronát, amit a gránátalma koronának neveznek. A hagyomány megkövetelte a Rosh Hashana ünnepekor a gránátalma fogyasztását, mivel ezt a gyümölcs sok magjával a bőséget jelképezi. azt mondják, hogy 613 magja van, ami a 613 mitzvotra, a Tóra parancsaira utal. A gránátalma Júdea ősi pénzein is feltűnt. Mikor nem használták a Tóra tekercseket dekoratív ezüst gömbökbe csavarták, melyek alakja hasonlított a gránátalmához. Egyes zsidó tudósok úgy vélik, hogy a grántáalma volt az Éden tiltott gyümölcse.

A gránátalmát a Biblia többször is említi, például Salamon szól róla az Énekek énekében: “Elvinnélek, bevinnélek anyámnak házába, te oktatgatnál engem, én meg borral itatnálak, fûszeressel, gránátalma borral.” (8,12) A gránátalma szimbolizálja a zsidó tradícióban a misztikus tapasztalatot: egy tipikus kép a gránátalmafák kertjébe való belépés. Kereszténység A gránátalma legkorábbi keresztény megjelenése vitathatatlanul egy Krisztus mozaikon, amit a 4. században a hintoni Szűz Mária kápolnában készítettek el és ma a British Museum őrzi. A gránátalma egy gyakori motívum volt a keresztények számára, sokszor használták a vallási képeken díszítésként is.

Szöveteken és fémműves munkákon is találkozunk a gránátalmával. Botticelli és da Vinci vallásos képein Szűz Mária kezében a gyermek Jézus mellett megtaláljuk a gránátalmát is. A gyümölcs szétnyitva vagy megrepedve Jázus szenvedéseit és feltámadását jelképezi. A keleti ortodox egyház a gránátalma magját kolyvaként használja, ami egy tálba kikészített étel és a mennyei királyságot hivatott szimbolizálni.

A gránátalma szerepe az ajurvédikus orvoslásban


Az előbb már szóltunk arról, hogy a gránátalma főként a közel-keleti, a kínai és az indiai konyha népszerű hozzávalója. Az indiaiak azonban nemcsak étkezési célokra, hanem gyógyításra is felhasználják ezt a gyümölcsöt. Az indiaiszubkontinens ősi ajurvédikus orvoslási rendszerében a gránátalmát széles körben használják mint egy hagyományos gyógyírt már évezredek óta. A gyümölcs héját és fájának kérgét a hasmenés, a vérhas és a bélben élősködő paraziták hagyományos ellenszereként tisztelik.

A magok és a gyümölcs leve olyan anyagokat tartalmaz, melyek erősítik a szívet és a torkot. Az ajurvédikus rendszerben keserű-fanyar (tűz) elemnek titulálták és úgy vélték, hogy egy egészséges étrend mellett a gránátalma segít a magas édes-zsíros (föld) elemeket közömbösíteni. A növény virága, a gyümölcs leve és héja, valamint a fakéreg erős összehúzó hatása miatt értékesnek tartják a gránátalmát olyan célokra is, mint az orrvézés megállítása, az íny vérzésének elmulasztása, a bőr tonizálása, a megereszkedett mellek feszesítése és az aranyér kezelése. A gránátalma levét szemcseppként is használják, mivel úgy vélik, hogy lassítja a szürke hályog kialakulását.

Tudnunk kell, hogy az Ajurvéda különbséget tesz az egyes gránátalma fajok között, mindegyiket más-más célokra használja fel. A gránátalmát még fogamzásgátlóként is használják évszázadok óta és a vetélést is elősegítheti, ha a magokat vagy a gyümölcs héját hüvelyi kúpként használják. Ezt a gyakorlatot az ősi indiai irodalom, a középkori források és a modern népi gyógyászat is rögzíti. Az indiai ajurvédában a gránátalma gyógyító hatásához kétség sem férhet, ezért is lehet az, hogy olyan régóta népszerű már ez a gyümölcs az indiai szubkontinensen. Egészségügyi hatásairól pedig a nyugati orvoslásban is beszámoltak, tehát bizonyítottan megéri fogyasztani ezt a gyümölcsöt, ha különböző problémákat akarunk kezelni vagy megelőzni.

A gránátalma étkezési célú felhasználása


Miután a gránátalmát egy késsel óvatosan szétnyitottuk, a magok könnyedén elválaszthatóak a héjtól és a belső fehér membrántól, azok egyszerűen lehúzhatóak. Ha ezt vízben tesszük, akkor még könnyebb a dolgunk, hiszen a magok úsznak a vízen, a héj pedig le fog süllyedni. Az elválasztást még az egész gyümölcs fagyasztása is megkönnyítheti. A gránátalma leves magját általában nyersen fogyasztják, kiélvezve a nedves, ízletes maglepel minden zamatát.

A gránátalma íze nagyban függ annak érettségétől: az érettebb példányok leve édeskés, a fiatalabbak savanyúak. Enyhe savanykás íze igen jellemző, savassága a benne található tanninoknak köszönhető. A gránátalmalé régóta kedvelt ital a perzsa és az indiai konyhában, de már széles körben használják az Egyesült Államokban és Kanadában is. Számos koktélban használnak grenadine szirupot, ami a gránátalmából készült cukrozott és sűrített szirup.

Mielőtt a paradicsom eljutott volna a Közel-Keletre, addig a grenadine-t széles körben használták egyes iráni receptekben, de még a mai napig megtalálható az olyan hagyományos ételekben, mint a fesenjān, ami egy baromfiból készült, rizses étel. A vad gránátalma magokat az indiai és a pakisztáni konyha fűszerként használja. A szárított magokat az indiai piacokon lehet beszerezni. Ezek a magok még tartalmazzák a húst is, így a savas chutney-kba és a curry-kbe is belerakják.

A szárított gránátaalma magja megtalálható néhány nemzeti ételspecialitásban, a magot és a magleplet tartalmazó anyag enyhe fanyarságot kölcsönöz ezeknek az ételeknek. A szárított magot nagyon sokféleképpen fel lehet használni: salátákba, joghurtokba és fagylaltokba kiváló. Az igazán ínyencek pedig csokival bevont magot is vásárolhatnak, amit desszertekhez és sültekhez lehet kínálni.

A Kaukázusban a gránátalmát jórészt gyümölcsléként fogyasztják, Azerbajdzásnban sült halhoz és kebabhoz kínálják a belőle készült szószt, Törökországban gránátalma mártással locsolják meg a salátákat, a pácolt húsokat.


 

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet