Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

 

Fekete szeder

Népies neve: kékbogyó, seregélyszeder. A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, erdőszélek, árokpartok, ligetek, legelők gyakori, tüskés, évelő cserjéje. Hamvas termésének íze kellemes.

Egyik elfelejtett gyümölcsünk, a magas vitamin- és nyomelemtartalmú fekete szeder. De igazi értékét a színanyagtartalmaadja, mely által felveheti a harcot a szív védelmében, a cukorbetegség ellen és a rákmegelőzés terén. Idősödési folyamatok ellen is hat, valamint a bőrünk és szemünk védelmét is szolgálják. 

A szeder az egyik legrégebbi gyógynövény. Maradványait svájci cölöpépítményekben találták meg, az ott lakók étlapjának rendszeres szereplője volt a szeder. Már Hippokratész korában, i. e. 400-ban említik jótékony hatását, az 1500-as években állatok fekélyeinek kezelésére alkalmazták, valamint felismerték fogínyvédő hatását.
 
Sok nemesített gyümölcs létezik, amelyik magas vitamin és színanyagtartalmú. Ezek mellett azonban van egy, amely nemcsak e két vegyületcsoportot tartalmazza kimagasló mértékben, de nyomelemtartalma és természetes cukortartalma is jelentős. És mindezt megtalálhatjuk, és leszedhetjük az erdőkben, vagy az árok partján: ez a fekete szeder.

A jól megmosott gyümölcsöt frissen fogyasszuk, vagy fagyasztva tároljuk, és vegyük elő télen, remek immunerősítő! De ha nem jutunk hozzá friss gyümölcshöz, akkor vásároljunk 40 fok alatt szárított, cukorszegényített préselt gyümölcshús és mag őrleményeket, amelyek tartalmazzák az értékes antioxidánsokat és színanyagokat hordoznak.

A szeder gazdag vitamin- (C, B1, B6) és ásványi anyagforrás (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, cink). Dúskál az antioxidáns flavonoidokban. Nem csak küllemében, de tápanyagtartalmában is hasonlít a málnához, de növényi rost- és pektintartalma nagyobb.

Tény, hogy a feketeszeder a nyár egyik legegészségesebb bogyós gyümölcse. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának, valamint antioxidáns hatásának hála valóságos „ínyencgyógyszer”: képes megkötni a káros szabadgyököket, ezért rákmegelőző hatása is ismeretes, egyes kutatások még a szívbetegségek megelőzésében betöltött szerepét, valamint bőröregedés-gátló hatását is kimutatták.

Egyike az ősi gyógynövényeknek, a konyhában mégis elsősorban gazdag ízei, gyönyörű színe miatt közkedvelt.

A friss bogyós gyümölcsökről az ember szinte azonnal kis kosárra asszociál, melybe épségük megőrzésével rakosgathatók (szerencsés esetben: szedegethetők) ezek az értékes finomságok. A feketeszeder apró gyöngyökre emlékeztető kisebb-nagyobb példányai pedig úgy festenek, mintha valóságos ékszerek lennének. Így hát szinte adódott az ötlet, hogy ízletes, omlós tésztaburok kosárkaként ölelje a könnyű tölteléket, amit természetesen friss gyümölcsök koronáznak.

A szervezetünkben naponta keletkező rákkeltő szabad gyököket a fekete színanyag, a fenolos vegyületek, a flavonoidok és az antocianidok képesek megkötni, ezáltal védő hatást gyakorolnak szervezetünkre. Sokan a C-vitamin tartalma miatt fogyasztják a téli időszakban az almát, a citrusgyümölcsöket. De a szeder antioxidáns tartalma még ezeket is túlszárnyalja!

Segíthet tehát megvédeni a szervezetet a rákos gyökképződéssel szemben, amely idősebbeknél a védelmi rendszer meggyengülése miatt, illetve a gyökök mennyiségének a növekedése miatt előrehaladottabb. A gyümölcsben lévő csersav is hatásos ebből a szempontból.

Tulajdonságai

A szederben nagyobb mennyiségben található vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, kén réz, mangán, cink, boron, nikkel, szelén, króm. Tartalmaz továbbá nyomelemeket és vitaminokat.

Baktériumölő tulajdonsága lehetővé teszi, hogy bármilyen súlyos a húgyutak betegsége, hosszabb, rövidebb idő alatt sikerül meggyógyulnia a betegnek.

Megakadályozza a testben a húgykősav lerakódását és gyógyítja a köszvényt. Daganat keletkezésének megakadályozására, vagy növekedésének lassítására is használható, vérnyomáscsökkentő és vérszaporító.

Esztrogént tartalmaz, a fitoeszrtogénnek rákmegelőző hatása van, valamint azok számára nyújthat gyógyulást, akiknek a szervezete nem tudja befogadni a szintetikus hormonokat, amelyekhez gyógyszer útján jutnak.

A szeder az egyik legrégebbi gyógynövény. Maradványait svájci cölöpépítményekben találták meg, az ott lakók étlapjának rendszeres szereplője volt a szeder. Már Hippokratész korában, i. e. 400-ban említik jótékony hatását, az 1500-as években állatok fekélyeinek kezelésére alkalmazták, valamint felismerték fogínyvédő hatását.

A szeder fajok nagyon elterjedtek. Megtalálhatók Európán kívül Észak-Afrikában, É-Amerikában, Ázsia Európához közeli területein. Több, mint 100 európai faja létezik. A szeder nagyon hasonló a málnához. Több méter hosszú indákat hajt. Az Egyesült Államokban nemesítették tüskétlen változatát, azóta többet termelnek belőle a könnyebb szállíthatósága, ellenállósága miatt.

A fekete szeder levele galluszsav- ésellágasav típusú csersavakat, flavonoidokat és gyümölcssavakat tartalmaz, gyógynövény alapanyag. A leveléből készült tea izzasztó hatású, hasmenés ellen, salaktalanítónak és vizelethajtóként alkalmazzák. 

Főzete gyulladásgátló öblögető, használják szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.

A legjobb frissen fogyasztani, hiszen a friss gyümölcshús rejti a legtöbb vitamint és antioxidánst. Készíthetünk belőle dzsemet, lekvárt, szörpöt, befőtt formában is kiváló. 

Hogyan érdemes fogyasztani a fekete szedret?

Lehetőleg nyersen, maggal együtt fogyaszd! Így minden kedvező hatását élvezheted. A gyümölcs koncentrált levéből való napi 1-2 pohár elfogyasztása elősegíti a daganatos beteg gyógyulását.

Lekvárt és szörpöt is készíthetsz belőle. A hozzáadott cukrokkal még így is kevésbé lesznek károsak, mintha mindenféle mesterséges anyaggal teli szörpöt vásárolsz valamelyik boltban.

Ha kedved van, szederlevest is készíthetsz. Felteszed főni egy kevés vízben a gyümölcsöt, csak annyiban, hogy éppen ellepje. Cukorral, citrommal, fahéjjal ízesíted. A tűzről levéve leturmixolod és szűrőn átszűröd. A tejszínt egy kevés pudingporral kikevered, majd állandó keverés mellett a levesbe adagolod. Egy picit forralsz rajta és tejszínhabbal

...........

Az eperfa gyümölcsét fogyasztják frissen, szirupként, édességek színezésére is használják (fekete eper). A 19. századi Franciaországban termését a tyúkokkal etették fel. A gyümölcs levét gyógyhatású orvosságként tartja számon a British Pharmacopoeia, 1885. A gyümölcs antioxidáns, enyhe hashajtó. A gyümölcslé biomolekulák és biomembránok peroxidatív károsodását gátolja. (Phytother Res. 2004 May;18(5):365-9.)

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet