Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

szivgorbe.gif

 

 

A vizgyógyászatról álatalában

 Kneipp-kúra az egészségért (ITT)

Az egészséges életmód 10 (korszerűsített) "vizes" alapszabálya!

Az alábbi "különleges szabályok" abban az időben születtek amikor még nyoma sem volt a mai rohanó világnak, de a városokban már fontos volt az egészség megtartására legjobb szokásrendszer összefoglalása. A mai kor igényeihez kismértékben (szóhasználat) hozzáigazítottuk a leírást, de a lényegén nem változtattunk, ma is aktuális.

A szabályok megalkotója Sebastian Kneipp 1821-ben született, Stephansriedben. Falun nőtt fel, ahol nehéz munkával és nélkülözésekkel teli gyermekkora volt. Gimnáziumba járt, majd teológiát tanult. Közben tuberkulózisban (tüdőgümőkór) megbetegedett és orvosai gyógyíthatatlan betegnek nyilvánították. Ekkor olvasta dr. J. S. Hahn sziléziai orvos könyvét a hidroterápiáról.

A könyvben olvasottak hatására kezdett rövid merülőfürdőket venni télen a hideg Duna vizében. Ezzel serkentette védekező rendszerét (immunrendszerét), és nemsokára kigyógyult a tuberkulózisból. Ezután újra folytathatta tanulmányait, majd káplánként sok súlyosan beteg embert is meggyógyított.

Egyik betege ösztönzésére könyv formájában jegyezte le tapasztalatait. Olvasóit az egészségmegőrzésben hittel feltöltött felelősségre akarta nevelni. Az ajánlásokat a célokat és a szellemiséget megtartva szakemberek a mai kornak megfelelő fogalmazással némileg kibővítették.

 

Az egészséges életmód 10 (aktualizált) alapszabálya Sebastian Kneipp (keresztény) elveire építve:

  1. szabály: Vidám szívvel imával kezdjük  a napot! A nap folyamán őrizzük meg higgadtságunkat és nyugalmunkat. Tisztálkodjunk fenségesen! Reggelizzünk bőségesen.

  2. szabály: Naponta (reggel, este) végezzünk testmozgást. Például séta, úszás, túrázás, kocogás, (kerékpározás), gimnasztika. Lazán, nyugodtan sportoljunk, sohase kapkodjunk!

  3. szabály: Szervezetünk rendszeres edzése egyszerű gyakorlatokkal: légfürdő (sóbarlang), vízzel történő kezelések, lábfürdő, fürdősók!.

  4. szabály: Egészségünk ápolása gyümölcslevekkel, gyógynövényekkel! Enyhe hatású gyógynövényekből készült gyógyteák, préselt növénylevek,  a gyógyhatású készítmények, és a természetes gyümölcslevek kívül és belül!

  5. szabály: Mérsékletes táplálkozás. Amennyire csak lehet, természetes és teljes értékű étrendet állítsunk össze. Kerüljük a vörös húsokat. Étkezzünk legalább ötször egy napon belül (videónk). Sok friss, növényi eredetű táplálékot (zöldség, gyümölcs, saláták) és teljes kiőrlésű terméket fogyasszunk. Sok folyadékot igyunk, min.:2,5-3l tiszta (ásvány) víz, gyógyteák, gyümölcs- és zöldséglevek.

  6. szabály: csak kevés zsírt, "fehér" húst,  húskészítményt és tojást, valamint konyhasót, cukrot, édességet és alkoholt fogyasszunk. Ne dohányozzunk! Este könnyű ételekből keveset és korán (18h előtt) vacsorázzunk.

  7. szabály: Tudatos munka, buzgón és örömmel végzett tevékenység. Ha nem ilyen a munkád (kérj, imádkozz) válts!

  8. szabály: Nagyon fontos minden nap a testi aktivitás és a pihenés kiegyensúlyozott váltása, az ébrenlét és az alvás összehangolása. A szabadidő és a pihenésre szánt szabadság tervezett, értelmes eltöltése.

  9. szabály: Szellemünk karbantartása komoly, gondolkodtató beszélgetésekkel, írással és jó minőségű irodalom olvasásával, valamint megfelelő hobbiválasztással. Minden nap olvassuk a Bibliát.

  10. szabály: Különféle feladatok vállalása a családban, a környezetben, vagy gyülekezetben, a szeretet alapvető munkálkodásával. Természetes és szerény életmód, embertársaink és természetes környezetünk igényeinek figyelembe vétele (alkalmazkodás minden szinten).

Táplálkozási piramis


Keresztény szemmel:

A legfontosabb tanács (10.) a szeretet kiteljesedése

A szeretet parancsolata

szeretet.jpg  

"Keresztény felfogás szerint az Ige (Biblia) arra tanít, hogy úgy szeressük a felebarátunkat, mint saját magunkat. Csak azt tedd a felebarátoddal, amit szertnél, hogy veled tegyenek. Csak olyan dolgokat mondj másokról, amit szeretnél, hogy rólad is mondjanak. Amikor lehetőséged van, hogy segíts másokon, tedd meg, hogy szükséges időben neked is jöjjön a segítség. Oszd meg a szívedben lévő szeretetet, mert a szeretet csak megosztva tud hatalmasra növekedni. A Biblia a szeretet törvényét királyi törvénynek nevezi, mert ha a szeretet törvényét betartod akkor még (ezáltal) az Ószövetség törvényeit is beteljesíted. Nem fogsz (meg sem fordul a fejedben) lopni a máséból mert szeretet van a szívedben. Nem fogsz hazudni másoknak (meg sem fordul a fejedben), mert szeretet van a szívedben. A szeretetnek tehát nincs szüksége a többi törvényre, mert a szeretet törvénye betölti az összes törvényt, ha tényleg van benned őszinte szeretet."

(Jim Sanders, Krisztus Szeretete Egyház * Az Evangélium dióhéjban)

 

Pál levele

A lényeget,  Pálnak a Korintusbeliekhez írt levelében, a szeretet dícsérete tartalmazza (I.Korint.13):

 

" Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen énbennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom. És ha jövendőt tudok is mondani, és minden titkot és tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyükről, szeretet pedig nincsen énbennem, semmi vagyok. És ha vagyonomat mind felétetem és ha a testemet tűzre adom is szeretet pedig nincsen énbennem, semmi hasznom abból."

" A szeretet hosszútűrő , kegyes; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a gonoszt, nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem fogy: de legyenek bár jövendőmondások, eltöröltetnek; vagy akár nyelvek, megszűnnek; vagy akár ismeret, eltöröltetik. Mert rész szerint van bennünk az ismeret, rész szerint a prófétálás: De amikor eljön a teljesség, a rész szerint valók eltöröltetnek. "

"Mikor gyermek voltam, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek: minekutána pedig férfiúvá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat. Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről-színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, ahogy Isten ismer engem. Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet."

 

 
A keresztény szeretet mai minősége

Korunk uralkodó felfogásával szemben a valódi szeretet nem elsősorban érzelem, hanem a másik javának akarása és tevőleges cselekvés annak érdekében. A Keresztény szeretet a szeretet megvilágosult minősége. A megvilágosulás személyhez kötött, Jézus Krisztus személyéhez, Isten személyéhez.

A keresztény szeretet irányt ad az értelemnek, ezért nem tekinthető valamiféle mellékterméknek a magasabb rendűnek vélt tudás mellett. A tettek a tudás nélkül világtalanok, a tudás tettek híján terméketlen. A keresztény szeretet az értelemben gazdag, az értelem pedig a szeretetben teljes.

Az így, helyesen felfogott szeretet pedig feltételezi, hogy reális képünk van magunkról és a másikról. Más szóval: a szeretetnek az igazságban kell gyökereznie. Ellenkező esetben a szeretet merő szentimentalizmussá fajul.

Az igazság itt - természetesen - az Istentől kapott Igazság. Krisztus révén ismertük meg az emberi valódi természetét, csakis Krisztus fényében lehet reális emberképünk. Nem ködös idealizmus, hanem - éppen ellenkezőleg - a legkeményebb realizmus, hogy az ember csak Isten megelőlegezett szeretete és saját maga Istennek és felebarátainak „ajándékozása" által válhat valóban önmagává.

 

Az igazságnak ezért két feladata van a szeretettel kapcsolatban:

• Egyrészt az értelem és a hit fénye megőrzi a keresztény szeretetet annak merő szentimentalizmussá válásától, kiüresedésétől. Bibliai érveléssel alátámasztva, amint Istenben azonos az Igazság (logosz) és a Szeretet (agapé), analóg módon csak akkor valódi az emberi szeretet, ha kapcsolódik az igazsághoz. A szeretet így igazán emberivé válik, keresztény szeretetté.

• Másodsorban az igazság mindenki számára megérthető volta által a szeretet közölhetővé válik mások számára. Így - ismét bibliai érveléssel - az igazság, azaz a logosz dia-logosszá, dialógussá válik.

 

Forrás: http://koszikla.ewk.hu/szeretet-szeretet

---------------------------------------------------------------------------------------

A pénz nem boldogít, de jó ha van smile 

Laza Pénzkereset ajánlatok? Bizony szinte naponta kap ilyet az ember. Én azt javasolom, hogy a befektetést nem igénylő módszereket érdemes kipróbálni. Szinte minden esetben lehet belőle valamit tanulni!

Ime itt van egy: http://penzkereses.us/nyugdij-mellett/

 

 

 

 

"fehér"

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet