Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

A csodálatos biocsírák télen

Testünk, mint egy érzékeny műszer, minden külső és belső hatásra reagál. Szerveink, sejtjeink működése életmódunk, gondolataink és lelki beállítottságunk függvénye. Egészségünk megőrzése érdekében szüntelenül óvnunk, ápolnunk kell ezt a tökéletes rendszert. A gondoskodás egyik módja a helyes étrend, s ezen belül is az élő anyaggal történő táplálás. A természetadta élelmiszerekben jóval több, a szervezet számára hasznosítható tápanyag rejlik, mint az adalékanyagokkal „fűszerezett”, magasan feldolgozott társaikban. Ilyenkor tél derekán, a nap melege által érlelt friss zöldségek és gyümölcsök híján a biocsírák szolgálhatnak számunkra természetes eledelül. Az apró csíranövényekben óriási, tiszta energia rejlik. Élő élelmiszerek, melyeket saját magunk is előállíthatunk.

A reformtáplálkozás hívei az egészséges táplálkozás alapelemeiként tartják számon a biocsírákat. A magvakban lévő enzimek csírázáskor felszaporodnak, fogyasztásukkor, a szervezetet életadó, a különféle biokémiai folyamatokat gyorsító fehérjékkel látják el. Főzés, illetve melegítés hatására az ételek enzimtartalmukat elveszítik, ezért a szervezetnek magának kell gondoskodnia az emésztéshez szükséges anyagokról. Amikor csírákat fogyasztunk, a feldolgozást segítő enzimeket készen kapja a szervezetünk.

A csírák nemcsak az enzimeknek elsőrendű forrásai, számos vitamint - A, B-komplex, C, D, E, G, K, U - és ásványi anyagot - például: magnézium, kalcium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium - rejtenek magukban. Aszkorbinsav, dimetoxi-, benzokinon és hidrokinon tartalmuknak köszönhetően rendkívül intenzív regeneráló hatást fejtenek ki a legyengült, beteg szervezetre. Salaktalanítják a helytelen életmód miatt káros hatásoknak kitett, méreganyagokkal teli szerveket. Huszonöt százalékkal több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de mivel nincsen bennük zsír, koleszterin, hormon és antibiotikum, könnyen emészthetők, fogyasztásuk nem okoz szervi panaszokat. 
Legismertebb, s egyben a csíráztatott magvak királya a búzacsíra. Úgy segíti újjáépíteni immunrendszerünket, hogy elpusztítja a keletkező rákos sejteket. A magból kinövő búzafű (lásd búzafű oldalunk) kipréselt leve kivonja a mérgeket a vérből és a szövetekből, még a nehézfémeket is eltávolítja. Méreganyag lebontó és közömbösítő hatása miatt terhes anyáknak is ajánlható.

A búzacsírán kívül még számos magkezdemény értékes számunkra, ilyen például a lucerna-, a lencse-, a hajdina-, a hagyma-, a zsázsa-, a retek-, és a napraforgócsíra. Sajátos - agyműködést segítő, szív és érrendszeri betegség kialakulását gátló, légúti betegség megelőző stb. - tulajdonságaik mellett abban megegyeznek, hogy méregtelenítik, újjáépítik, erősítik szervezetünket.

A csírák jelentősége a betegségek elkerülésében, az immunrendszer erősítésében van, de betegségek esetén is nagy segítséget jelentenek.

Csírák és betegségek

Búza
bőrbetegségek, fáradtság, gyomorfekély, hólyag- és vesepanaszok, hörghurut, idegrendszeri problémák, impotencia, reuma, májproblémák, súlyfelesleg 

Lucerna
fáradtság, hajhullás, hólyag-, és vesebetegségek, idegrendszeri problémák, impotencia, májbetegségek, súlyfelesleg, szív- és érrendszeri betegségek 

Napraforgó
bőrbetegségek, hólyag-, és veseproblémák, ízületi gyulladás, reuma, keringési rendellenességek, májproblémák, súlyfelesleg, szemproblémák 

Zeller
hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg 

Görögszéna
bőrbetegségek, hólyag-, és vesebetegségek, keringési rendellenességek, ödéma, súlyfelesleg 

Zsázsa
fáradtság, hajhullás, ízületi gyulladás, 

Retek
arcüreggyulladás, hörghurut, súlyfelesleg 

Fehér mustár
keringési rendellenességek, májproblémák, 

Bab
fáradtság, ödéma 

Csíráztatás otthon
A vegyszermentes magokat (bioboltokban kaphatók) áztassuk be néhány órára, ezután öblítsük le vízzel és helyezzük csíráztató tálba, vagy ennek hiányában nyitott, előzőleg fertőtlenített üvegtálba. A kis csírakezdeményeket rakjuk világos helyre, és naponta cseréljük alattuk a vizet. Három-négy nap múlva, amikor az értékes anyagaik koncentrációja a legmagasabb, nyersen vagy különféle ételek alapanyagaiként fogyaszthatók.

 

 

 

 


 

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet