Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

 

A kakaó magva valójában egy szupergyümölcs!!

Sportolói tapasztalatok is igazolják, hogy nagyon jó a tiszta "cukormentes" csoki hatása. A 70%-os kakaótartalmú keserű csokoládé csökkenti az edzés okozta oxidatív stressz hatását, ugyanis az F2 izoprosztán szintjének csökkenését mérték, az Európai Táplálkozási Magazin vizsgálataira alapozva.

“Hisszük, hogy a megfigyelt kis hatások fiziológiai fontossággal bírnak és a kakaó indukálta anyagcsere változásoknak tudhatóak be, melyek a fő plazma alkotóelemekre hatással voltak-írta Glen Davison tudós, a Aberystwyth wales-i egyetemről.

“Továbbá, a keserű csokoládé hatékonynak minősült az edzések, aktív sporttevékenységek hatására, a sejtplazmában kialakult oxidatív stressz leküzdésében, melyet további kísérletekben figyeltek meg. Ez az eredmény is támogatja azt a meglátást, miszerint a keserű csokoládé által megnövekedett antioxidánsoknak fiziológiai jelentősége van”.

Mi is az oxidatív stressz ?
A szervezet sejtjeiben a szabad gyökök hatására bekövetkező változás. A szabad gyökök egyik csoportjában olyan oxigén atomok vannak, amelyeken egy szabad elektron kering. Ez igen reaktívvá teszi az atomcsoportot, amely képes funkciózavart, illetve olyan sérüléseket okozni a sejtekben, amely a sejt pusztulásához is vezethet.

Az oxidatív stresszt több faktor együttes jelenléte okozza. Ezek közül nézzük a leggyakoribbakat, a teljesség igénye nélkül:- környezeti ártalmak (légszennyezettség, rovarirtók, gyomirtók, nehézfémek,...)- tartósítószerek- gyógyszerek lebontása során keletkező mérgek (fájdalomcsillapítók, antibiotikumok)- káros szenvedélyek, stimulánsok (alkohol, cigaretta, drog)

Az oxidatív stresszel összefüggő leggyakoribb betegségek: autizmus, szív- és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, érszűkület, cukorbetegség, reumatikus megbetegedések, idegrendszeri eredetű, degeneratív betegség (pl. Alzheimer kór),a bőr korai öregedése, rosszindulatú daganatok, rák.

 Forrás: Good Cacao

Még több csokoládé: Csokoládé-fórum

ORAC érték – Oxigéngyök Abszorbciós Kapacitás

A keserű csokoládék között ORAC világbajnokok is vannak 

A napi minimális "étkezési bevitel" már
5 dkg minőségi (70%) csokoládéval is biztosítható!

 

Az ORAC érték megmutatja az élelmiszerek antioxidáns tartalmát

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/ Kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidánskapacitásának mérésére.

Több száz különböző antioxidáns létezik, melyek magukban foglalják a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket és a növényi antioxidánsokat. Mivel a tudósok sem ismerik minden növényantioxidáns összetevőjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidánskapacitását. Ez az ORAC teszt.

Az ORAC érték pontosan megmutatja egy bizonyos élelmiszer, kiegészítő vagy összetevő szabadgyökpusztító és semlegesítő képességét.

Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.

Napi javasolt ORAC egység

A táplálkozástudósok napi kb. 5.000 ORAC egységnyi élelmiszer fogyasztását javasolják. Mindazonáltal amikor valaki nagyobb mértékben van kitéve a szabadgyökök károsító hatásának (sportol, dohányzik, egészségtelenül táplálkozik stb.), a javasolt ORAC egység a dupláját is elérheti!

Az ORAC teszt forrása

Az élelmiszerek antioxidáns tulajdonságának (ORAC érték) bevizsgálásáért a Brunswick intézet – egy világviszonylatban elismert, független amerikai laboratórium – felelős, amely az antioxidánsokelemzésére specializálódott.

Fontos szerepe a táplálkozásban és jótékony egészségügyi hatásai

A csokoládé elsődleges összetevői a cukor és a zsír, nagyjából egyenlő arányban. A törvényes szabványok szerint a zsírnak kizárólag kakaóvajból kell származnia, hacsak nem tejcsokoládéról van szó, ahol az összetevők aránya: 80% kakaóvaj és 20% tejnek kell lennie.

A csokoládé jótékony hatásainak középpontjában a flavonoidok állnak.

A csokoládé nemcsak a leggazdagabb flavonoidokban a növények között, de valahogy ezen összetevők felszívódásában is első helyen áll. A kulcs flavonoid a procyanidin, melyet a szőlőmagban, bogyófélékben, almában és fenyőmag kivonatokban is meg lehet találni. A csokoládé jól fel van ruházva ilyen összetevőkkel. Valójában a száraz kakaóbabban 12-48% közötti procyanidin található.

A kakaópor mintegy 10%-al rendelkezik ebből a flavonoidból. Flavonoid tartalom és a csokoládé és más élelmiszerek és italok antioxidáns kapacitása 100 gr(3.5 uncia) Flavonoidok és procyanidinok, mg ORAC érték mmolban és Trolox

  • Keserű csoki            170         40.0
  • Tejcsokoládé             70            6.7
  • Forró csoki 1 csésze 35            3.4
  • Alma                       106            0.2
  • Vörös bor                  22            0.7
  • Fekete tea                40             1.6

A csokoládé , különösképpen annak kakaóvaja szterán savat tartalmaz- egy közepesláncú triglicerid, ami, annak ellenére, hogy telített zsírsav-nem befolyásolja a koleszterin szintet. Ugyancsak tartalmaz kis mennyiségben növényi szterolokat, szitoszterolokat és stigmaszterolokat. 

Ezek a szterolok, melyek a koleszterin bélben lévő elszívása ellen küzd valamint nem elhanyagoható a szív-és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása sem. A kakaóban lévő flavonoidok úgy működnek, mint az alacsony dózisú aszpirin, mely megakadályozza a vérlemezkék összecsapzódását, a vér besűsrűsödését.

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet