Az élet minőségével foglalkozunk! "Tanuld magad egészségesre!" „A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt." (Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)... >>> BLOG

MENÜ

A pH mérleg fontossága

ph_skala2.jpg

 NE SAVASODJ TOVÁBB Cikk a Vitalandtól itt!

A pH (savasság-lúgosság) és az egészségre gyakorolt hatásai

Tűnődtél-e valaha azon, hogy számos, társadalmunkat pusztító betegségnek akár ugyanaz is lehet az oka? Számos orvos, természetgyógyász és táplálkozásszakértő hiszi, hogy a magyarázat három szóból származik: Sav-lúg kiegyensúlyozotlanság (alacsony antioxidáns szint).

A túlsavasodás, egy olyan állapot, ami veszélyessé válhat, és legyengítheti a test összes rendszerét, nagyon gyakori manapság. Lehetővé teszi a szervezetünknek, hogy elősegítse a betegségeket, ellentétben a pH-egyensúlyban levő szervezettel, mely normális testműködést biztosít, így a szervezetünk ellenáll a betegségeknek.

Egy egészséges test megfelelő lúgosító tartalékokat tart fenn szükséghelyzet esetére (antioxidánsok). Amikor a szervezetbe kerülő savat semlegesíteni kell, a lúgosító tartalékok kiürülnek, és legyengített formában hagyják el a testet. A sav-lúg kiegyensúlyozatlanság mint a betegségek alapvető oka, nem új fogalom. 1933-ban William Howard Hay new york-i doktor kiadott egy akkor úttörőnek számító könyvet, Az egészség új korszakát, melyben kijelenti, hogy az összes betegség „önmérgezésből” adódik a savfelhalmozódásnak köszönhetően (alacsony antioxidáns mérleg).

„Éppen annyira távolodunk el az egészségtől, amennyire a savképző ételek túl nagy mennyiségű bevitelével lehetővé tesszük a lúgok eltávozását. Talán meglepőnek tűnik, ha azt mondom, hogy minden betegség ugyanarról szól, nem számít, mik a megnyilvánulási formái, de tényleg így van.”
William Howard Hay

Később, a nevezetes Lúgosíts vagy meghalsz című könyvében Dr. Theodore Baroody lényegében ugyanezt mondja:
„A számtalan betegségnév igazából nem számít. Ami számít, az az, hogy mindegyikük ugyanabból az okból származik… túl sok savhulladék van a testben!”
Theodore A. Baroody

A pH fogalma

A pH (power of hydrogen = a hidrogén ereje) egy oldat savasságának vagy lúgosságának mértékegysége. Egy 0-tól 14-ig terjedő skálán mérjük – az alacsonyabb érték savasabb, míg a magasabb érték lúgosabb (bázikusabb) oldatot jelöl. Amikor az oldat se nem savas, se nem lúgos, akkor pH értéke semleges, 7-es.

A víz teszi ki az emberi test legnagyobb részét, 70%-át. A testnek van egy bizonyos sav-lúg (sav-bázis) aránya, melyben egyensúlyban vannak a pozitív (savképző) és negatív (lúgképző) töltésű ionok. A test folyamatosan igyekszik kiegyensúlyozni a pH-t (hidrogénion koncentráció), és amikor ez az egyensúly veszélybe kerül, sok probléma adódhat. Fontos megértenünk, hogy nem a gyomorsavról vagy a gyomor pH-értékéről beszélünk; a testfolyadékok és szövetek pH-járól van szó, ami teljesen más téma.

A test megbízható savasság - lúgosság ellenőrzésre

A tesztelésérea pHion Diagnostic pH Test Strips az egyik legalkalmasabb készítmény. Ajánlatos tesztelni a pH-szintet a helyes életmód és étkezés kialakításához. A pH Stix használatával gyorsan és könnyen meg lehet határozni a pH-értéket. Ha a vizelet pH-ja 6,0 és 6,5 között van reggel, illetve 6,5 és 7,0 között este, akkor a test egészséges tartományban "működik". A nyálka egészséges pH értéke 6,5 és 7,5 között van. A legjobb időpontok a pH-érték mérésére: egy órával étkezés előtt és két órával étkezés után. Hetente két nap tesztelés ad optimális információt.

A legtöbb ember, aki pH-kiegyensúlyozotlanságtól szenved, savas. Ez az állapot arra kényszeríti a testet, hogy kivonja az ásványokat – különösen a kalciumot, nátriumot, káliumot és magnéziumot – a létfontosságú szervekből és csontokból, hogy semlegesítse és biztonságosan eltávolítsa a savakat a testből. Ez az igénybevétel a testet nagyon megviselheti, és súlyosan, hosszú időre károsodhat az erős savasságnak köszönhetően. Ez egy olyan állapot, ami évekig észrevétlen maradhat.

A vizelet pH-ja

A vizelet pH-tesztjének eredménye azt mutatja meg, mennyire jól képes a szervezet felszívni az ásványi anyagokat, különösen a kalciumot, magnéziumot, nátriumot és káliumot. Ezek képesek semlegesíteni a savakat, és így szabályozzák a savasság szintjét. Ha túl magas a savak aránya, a test nem lesz képes mindet kiválasztani. Vagy el kell őket tárolnia a szövetekben (ez önmérgezéshez vezet), vagy semlegesítenie kell – azaz ásványi anyagokat kölcsönözni a szervektől, csontoktól stb.

A nyál pH-ja

A nyálteszt eredményei az emésztőenzimek működését mutatják meg, különösen a máj és a gyomor működését. Megtudhatja, hogyan áramlanak át a szervezetén az enzimek, és azt is, hogy azok milyen hatással vannak a szervrendszerekre. Sok embernek a vizelete és a nyála egyaránt savas – ezt „dupla savasságnak” nevezik.

Az enyhe savasság a következő problémákat okozhatja:

  • Szív- és érrendszeri károsodások, beleértve az érszűkületet és a vér oxigénszállító képességének csökkenését
  • Elhízás és cukorbetegség
  • Húgyhólyag- és vesebetegségek, beleértve a vesekövet is
  • Gyenge immunrendszer
  • A szabad gyökök romboló hatásának felgyorsulása, mely elősegítheti a rákos elváltozások kialakulását
  • Korai öregedés
  • Csontritkulás, gyengeség, törékeny csontok, csípőcsonttörés és csontkiszögellések kialakulása
  • Ízületi- és izomfájdalmak, izomláz-kialakulás
  • Alacsony energiaszint, krónikus fáradtság.

A helyes egyensúly megőrzése a kitűnő egészség érdekében

A test csak akkor képes helyesen felszívni az ásványi anyagokat és a tápanyagokat, ha kiegyensúlyozott a pH-ja. Következésképpen lehetséges, hogy valaki egészséges ételeket fogyaszt, mégsem hasznosítja őket. Ha nem azt az eredményt kapta a diétájától, amit várt, az okát a sav-lúg egyensúlyhiányban keresse.

Mi okozza a savasságot?

A túlsavasodás oka nagyon gyakori társadalmunkban a táplálkozásnak köszönhetően, mely túl nagy mértékben tartalmaz savtermelő állati eredetű ételeket, mint a hús, tojás és tejtermékek, és alacsony lúgtermelő ételekben, mint a friss zöldségek. Továbbá sok savasító feldolgozott ételt eszünk, mint a fehér liszt és a cukor, és savtermelő italokat iszunk, úgymint a kávé és az üdítőitalok. Túl sok gyógyszert használunk, melyek szintén savasítanak, illetve mesterséges édesítőszereket (Nutrasweet, aszpartám), melyek rendkívül savképzőek.

Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk annak érdekében, hogy helyreállítsuk az elsavasodott testet, az, hogy rendbe rakjuk az étrendünket és az életstílusunkat.

Fontos!

Egy étel savasító vagy lúgosító hatásának semmi köze az ételnek magának a savasságához vagy lúgosságához. Például a citrom nagyon savas, de erős antioxidáns, az emésztés és a felszívódás utáni végterméke viszont erősen lúgképző a testben. Hasonlóképpen, ha megmérjük a hús pH-ját, azt tapasztaljuk, hogy lúgos, viszont emésztés után egy nagyon savas maradékot hagy a testben, így, mint majdnem az összes állati eredetű étel, a hús is erős savképző.

A bázikus éterend

A bázikus étrend elnevezés arra utal, hogy azok a táplálékok, az étkezés során magunkhoz veszünk, szervezetünkben energiává és tápanyaggá alakulva, milyen végtermékké alakulnak át a lebomlás során. Tehát inkább savas vagy inkább lúgos közeggé válik.

Vegyünk néhány példát. A zöldségek, magvak inkább lúgosítanak, a zsírok semleges hatásúak, míg az üdítők, húsok, magas cukortartalmú gyümölcsök illetve tejtermékek pedig savasítanak.

Fontos a megfelelő egyensúlyt fenntartanunk, hogy szervezetünk egészségesen működjön. A helyes sav-lúg arány a szervezetünkben 20-80%. Sajnálatos módon azonban korunk emberénél ez egyre kevésbé figyelhető meg. Nem csak a táplálkozás, hanem a környezetünk károsító hatásai miatt is káros irányba változhat a szervezet sav-bázis egyensúlya.

Nem az a lényeg, hogy a táplálék savas vagy lúgos, hanem, hogy annak a  végterméke milyen kémhatású. Például a citrom savanyú, ennek ellenére lúgosító hatású.

Ha számba vesszük, a mai táplálkozásunk alkotóit, nem nehéz is olyan meglepő, hogy azok jelentős része savasító hatású.

Az ildomos étkezési arány 80% lúgosító, 20% savasító táplálék lenne elméletben. A törzsfejlődés során erre volt berendezkedve a szervezet évezredeken keresztül, annak ellenére sajnálatos módon napjainkban ez pont fordítva van.

A túlzott savterheléssel szervezetünk már nem birkózik meg egyszerűen. Erre bizonyíték a reggeli vizelet pH-ja is: A helyes tartomány 6,8-7,5 között lenne, mégis legtöbbünknél (az emberek 90%-ánál) savas. Így kijelenthető, hogy a mai ember szervezetének lúgosítása, savtalanítása, valamit ily módon történő méregtelenítése elengedhetetlen az egészséges életvitelhez!

 

Lakmuszpapír teszter IIIonizált lúgos víz II  Lúgosító ételreceptek

 

További élettani hatások pH++

 

 

 


 

Fontos

Szavazás

Egészségünket a gondolkodásunk hogyan befolyásolja?
A pénz a legfontosabb
A szeretet a legfontosabb.
A reményünk a legfontosabb.
A hitünk a legfontosabb.
Asztali nézet